Германската провинция Рейнланд-Пфалц купи диск с информация за тайни банкови сметки и укрити данъци. По този начин местното правителство се надява да събере половин милиард евро неплатени налози. Доминираното от социалдемократите правителство на провинцията е купило диска още през януари, след като е получило разрешение от федералните данъчни власти, съобщава bTV.

Дискът съдържа информация за 40 хиляди банкови вложители. Това не означава, че всичките тези 40 хиляди души укриват данъци. Сред тях има и сметки на хора, които редовно си ги плащат, или междувременно са се издължили на хазната”, обясни Карстен Кюл, министър на финансите на Рейнланд-Пфалц.

Общият обем на средствата по сметките, съдържащи се в диска, са 4 милиарда и 440 милиона евро. Данъчните власти вече са извършили проверки на 200 вложители в цялата страна.

Федералната прокуратура е предприела разследване срещу неизвестни служители на три швейцарски банки, които са съдействали за укриването на сметките.

Това не е първият случай, когато официални власти купуват информация от хакери или бивши банкови служители. Още през 2010 година информатор предложи на властите в Берлин диск с информация за 1500 сметки, като поиска 2.5 млн. евро.