Компании от 63 страни влязоха в Global 2000, класацията на най-големите публични компании на Forbes, на фона на 51 страни през 2004 година, което показва, че тенденцията към глобализация на световната икономика се запазва и развива.

За първи път през тази година китайската банка ICBC измества щатската петролна компания Exxon Mobile от първото място като най-голяма компания в света. Друга китайска банка – China Construction Bank заема втората позиция, издигайки се с цели 11 места през тази година.

Двуцифреният ръст в продажбите и печалбите на двете финансови институции е в основата на изкачването им до лидерските позиции.

Заплаха пред двете банки е опасността от банкова криза в Китай, предвид очакваните правителствени мерки за борба срещу инфлацията в цените на жилищата.

Най-голямата компания в света през 2011 година JP Morgan Chase, която се придвижи с едно място надолу през миналата година до второ място, сега заема трета позиция.

Щатският индустриален конгломерат General Electric също се е придвижил с едно място надолу до четвърта позиция. Топ пет се допълва от лидера от миналата година Exxon Mobile, който губи четири позиции.

Apple е най-ценната технологична компания в света, дори и след значителното понижение в пазарната й капитализация. Лидер по продажби в света е щатската търговска верига Wal-Mart Stores с повишение от 5% на продажбите, отнемайки лидерската позиция на Royal Dutch Shell.

В топ-25 на класацията през тази година влязоха немската Allianz, корейската Samsung и щатската AT&T, като немската компания е отбелязала най-голям ръст от 50-то до 25-то място.

Сред компаниите, регистрирали значително понижение в класацията, попадат щатската Hewlett Packard, понижила се до 438-мо място от 67 през миналата година, както и миннодобивната Rio Tinto от 69-то място до 435-то през тази година.

Общо 162 са новите имена в класацията.

Тя е съставена въз основа на равни тегла на критериите продажби, печалба, активи и пазарна капитализация.

Като цяло приходите на 2000-те компании, участващи в класацията, са възлезли на 38 трилиона долара, или повишение с 6%, а общата им печалба се е понижила със 7% до 2.43 трилиона долара през миналата година.

Активите са в размер на 159 трилиона долара, или повишение със 7%, а пазарната им капитализация е била 39 трилиона долара.

Класацията и през тази година отразява случващото се в световната икономика. САЩ добавя 19 нови компании към списъка, до най-големия им брой от 2009 година. Япония отново е с втория най-голям брой представители 251. Китай е с третия най-голям брой компании, който е същия като през миналата година. Това е първата година от 2004-та, когато броят на компаниите от Китай не се увеличава.

11 страни са с по една компания , сред тях Нова Зеландия, Чехия и Виетнам. Белгия, Турция и Обединените Арабски Емирства са страните с най-голямо повишение на броя на участниците в класацията, с двуцифрен ръст.