Еврото се търгува на 0.2% от двуседмичното си дъно преди данните за бизнес доверието в Германия, което се очаква да се е понижило и това да даде причина на ЕЦБ да намали лихвите.

Новозеландският долар се повиши, след като ръководителят на централната банка на страната обяви, че ръстът на икономиката се е ускорил. Австралийската валута поевтиня спрямо всички основни валути след данни за забавяне на инфлацията.

Йената отново тества психологическата граница от 100 спрямо долара, но за пореден път не съумя да я преодолее и се върна надолу в посока към 99 йени.

„Еврото е под низходящ натиск“, коментира Масато Янагива, ръководител на валутното звено на Sumitomo Mitsui Banking Corp., звено на втората най-голяма японска банка в Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

“Предвид на прогнозите за по-нататъшни лоши данни за европейската икономика, очакванията са за по-нататъшно постепенно намаляване на лихвите в еврозоната“, допълва още специалистът.

Рано тази сутрин еврото се разменя при нива от 1.2995 спрямо долара или с минимално изменение спрямо нивата му на търговия от вчера, когато единната валута се понижи до 1.2973 - най-ниското ниво от 8 април.

Индексът на института Ifo, следящ доверието сред бизнеса в Германия, се очаква да се е понижил до 106.2 пункта през април, в сравнение със 106.7 пункта през март, според средните очаквания на анализаторите.

Индексът, следящ активността в сектора на промишлеността в най-голямата европейска икономика, изненадващо се понижи вчера, като в същото време от немската централна банка предупредиха за потенциално отлагане на възстановяването.

Към момента основният лихвен процент в еврозоната е 0.75%, като е напълно възможно да станем свидетели на неговото понижение на някоя от следващите срещи на ЕЦБ.

Петролът прекъсна тридневното си понижение. Фючърсите на суровия петрол, търгуван на щатските пазари, отбелязаха повишение след данни за спад на запасите от суровината през изминалата седмица. Поскъпването бе в размер на 0.5% до 89.65 долара за барел с доставка през юни.

Фючърсите на петрола тип брент се търгуват малко над психологическото ниво от 100 долара за барел.

Междувременно от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs занижиха прогнозата си за цената на петрола тип брент за следващите три месеца до 100 долара за барел, както и прогнозата си за средна цена на петрола за тази година до 105 долара от 110 долара преди това.

Цената на пшеницата се понижи до 10-месечен минимум заради спекулациите, че добрите климатични условия в САЩ са благоприятни за по-добри реколти в най-големия световен производител на суровината.

Златото се търгува без изменение в последните два-три дни при нива от 1 423 долара за унция с незабавна доставка.

Междувременно японският Nikkei 225 се повиши до нов петгодишен максимум, след като добави 1.4% към стойността си, подхранен от добрите резултати, изнасяни от щатските компании и възстановяването на азиатските пазари.