Популярният сайт за видеосподеляне YouTube пуска платен абонамент на канали. В пилотният вариант участват 53 канала, между които Digital Theatre, DHX Kids TV, Hombre Pix, On Cue, Rap battle network, TYTplus. Новината бе съобщена във видеоблога на компанията.

Стойността на абонамента започва от 99 цента на месец. Каналите ще предоставят възможност на своите абонати да оформят пробен безплатен абонамент за 14 дни, а при това много канали ще предложат намаление при заплащане на годишен абонамент.

От компанията очакват, че списъкът на платените канали ще се разширява чрез присъединяване на други производители на видео.

Вижте още:13 неща, които се случиха за първи път в интернет

Засега основен източник на доходи за сайта за видеосподеняне остава рекламата. Едновременно с това през 2011 г. бе пусната услуга за киноразпространение, което предоставя възможност да се гледат филми срещу умерено заплащане.

От компанията отбелязаха, че създателите на съдържанието често се обръщат към тях с въпроси, посветени на възможностите за заплащане на услугата. Въвеждането на платен абонамент ще позволи на авторите да получават доход от своето творчество.