Депутатите от управляващата в Русия партия Единна Русия Михаил Тарасенко и Раиса Кармазина внесоха в Държавната дума /парламента / законопроект, който би преустановил продажбата на дребно на бира в пластмасови бутилки по-големи от 0,5 литра, съобщи ИТАР-ТАСС.

Предложението е за промяна в закона с изчерпателното име "За държавното регулиране на производството и оборота на етиловия спирт, алкохолни продукти и продукти съдържащи алкохол и за ограничаване на потреблението /пиенето/ на алкохолна продукция".

В съответствие е проектозакона няма да се допуска "продажбата на алкохол в полимерна потребителска опаковка /потребителска опаковка изготвена напълно от полиетилен, полистирол или друг полимерен материал/ с обем повече от 0,5 литра.

Необходимостта от внасянето на такива промени, според авторите, е "заплашителния обем на потребление" от населението на Русия, особено от младите хора, на алкохолни напитки, включително бира. Голяма част от бирата се продава, както в България в пластмасови бутилки от литър, литър и половина, два и повече литра.

"Ниската цена на този вид опаковка допринася за достъпността на алкохола за обществеността, а обемът му води до увеличаване на потреблението", обосновават се руските законотворци.

Тарасенко и Кармазина обръщат внимание, че в Русия консумацията на алкохол на глава от населението е твърде висока и достига критично ниво. "По данни на Министерството на здравеопазването 33% от юношите и 20% от девойките ежедневно консумират алкохолни напитки, включително бира.

Делът на хората, които редовно консумират бира, сега е 76 процента.

Общо в структурата на продажбите на алкохолни напитки бирата има дял 80 процента. През последните 15 години производството й в Русия се е увеличило три пъти и по този начин консумацията на спиртни напитки също расте", отбелязват в обяснителната бележка депутатите.

В Русия бирата в пластмасови опаковки има 50% от пазара на алкохол, докато пазарният дял на другите опаковки е незначителен. Въвеждането на "пластмасовата" забрана ще намали дела на бирата на пазара, тя ще поскъпне и потребителите ще се преориентират към по-евтин, но по-силен алкохол. Подобна забрана ще позволи на производителите на спиртни напитки да увеличат пазарния си дял в нискоценовия сегмент. Спад на злоупотребата с алкохол едва ли ще се получи, защото хората ще се преориентират към други налични алкохолни продукти, коментира руската агенция, цитирана от БГНЕС.