Със 118 гласа "за" и 97 – "против" Михаил Миков беше избран за председател на 42-рото Народно събрание. Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

За кандидатурата на Цецка Цачева гласуваха 96 депутати, против бяха 117, а един се въздържа.

В първото си слово като председател на НС Михаил Миков каза: „Имаме трудната задача да върнем достойнството на Народното събрание като основна институция в България. Трябва да осигурим това място като терен на взаимодействие между различните власти, като образец и пример за преодоляване на напрежение, а не за създаване на напрежение, което често се случваше между изпълнителна и съдебна власт, между изпълнителна и законодателна власт.

Необходимо е да наложим ново отношение между законодателна и изпълнителна власт чрез парламентарния контрол, включително да се опитаме да изпълним онзи конституционен текст, който дава възможност за засилен надзор върху регулаторните органи, избрани частично или изцяло от НС. Трябва да полагаме ежедневна грижа за преодоляване на едно наследство, което не е най-приятно в законодателството“, каза Михаил Миков, цитиран от БНР.

След това депутатите започнаха обсъждането на това кой ще бъде заместник-председател на парламента.

БСП предложиха за поста Мая Манолова.

От ДПС предлагат Христо Бисеров.

Цветан Цветанов от ГЕРБ каза, че парламентарната група на ГЕРБ няма да издига кандидат, след което парламентарната група напусна залата.

"Атака" също декларира, че няма да предлага заместник-председател. Лидерът на "Атака” Волен Сидеров обяви при това, че няма да подкрепи никакво правителство, излъчено и подкрепено от която и да било от останалите три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.