Петима датски ученици в гимназия доказаха в каква степен излагането на облъчване с Wifi вълни е вредно за растенията. Тяхното откритие им донесе награда в конкурса „Млади изобретатели“.

Идеята била част от личен опит: „Мислехме, че проблемите с концентрацията в училище и понякога безсънието идват от факта, че спим с мобилните телефони до главите си“, разказва едно от петте момичета.

Те си представили един оригинален и прост в същото време експериментален протокол. Момичетата сравнили покълването на семена на кресон (растение, подобно на хряна), изложени на Wifi, с тези, които не били изложени на никакво облъчване.

Около 12 дни шест чинийки, съдържащи семена на кресон, били поставени в близост до безжичен Wifi рутер със стандарт IEEE 802.11, а шест други били изолирани от каквато и да е форма на радиация.

Докато семената, изложени на Wifi вълните не се развили и дори понякога мутирали, защитените семена покълнали напълно нормално.

Много учени се заинтересуваха от доклада на ученичките. Макар подобни изследвания да са правени и преди, младите момичета са направили изключително подробен доклад на откритието си.

Световната здравна организация приема влиянието на Wi-Fi и другите безжични мрежи като „безвредно“, но заключението е базирано на недоказания риск от тях. В същото време други изследвания показват, че пулсиращите вълни използвани при Wi-Fi, макар и с много по-ниска интензивност, може да създават повече опасности за човешкия организъм, отколкото от постоянното поле от други подобни източници.