Кметовете да плащат по 120 лв. месечно на родителите, ако детето е отпаднало от списъците за детска градина. Това предлагат в промени на Закона за народната просвета депутатите от БСП Георги Кадиев, Борис Цветков и Георги Гьоков.

Парите ще се дават от годината, следваща кандидатстването. За детските ясли няма да се полагат помощи. Промените вече са внесени в деловодството на Народното събрание.

Тримата депутати доскоро бяха общински съветници в София и проблемът с липсата на места в забавачниците бе основна точка в предизборната им програма.

Най-уникалната детска градина в света

Кадиев коментира пред "Стандарт", че по разчети през 2013 г. не достигат места за около 7000 хлапета в столицата. Още около 3000 деца от големите градове в страната са без място в детска градина.

През летния период парите няма да се изплащат за един или два месеца. Промените са били обсъдени и на заседание на соцгрупата.

Реалистичният срок за въвеждане на мярката е 1 януари 2014 г., когато общините ще трябва да съобразят плащанията в бюджетите си, каза Кадиев.

Задължително условие е родителите да са подали молба за място в градина и да са останали извън списъка.