Парламентарната група на Левицата ще обсъди своя проект за облекчаване на сегашната пълна забрана за цигари на закрито тази вечер. Ако бъде подкрепен, законът ще бъде внесен в Народното събрание още утре.

Разрешаване на пушенето в нощните заведения и изолирани зали за пушачи в кафенетата и ресторантите, предвиждат част от текстовете, предаде Нова телевизия.

Поправките предвиждат още собствениците на заведения до 60 квадратни метра сами да определят пуши ли се в тях или не. С наредба на здравното министерство ще се определят изискванията за вентилация на помещенията за пушачи в по-големите заведения. Предвижда се с промените да се разреши и пушенето по стадионите, съобщи Нова телевизия.

Пълната забрана остава в административните сгради, училища, болници и други обществени места. Още не е ясно дали промените, ще съберат достатъчно гласове в пленарната зала.

От ГЕРБ са категорично за оставане на пълната забрана. „Атака” подкрепя по-свободния режим, а ДПС все още не са излезли с позиция. Очаква се групата на Левицата да обсъди и предложението за провеждане на референдум по въпроса за пушенето на закрито.