Австралийският долар се понижи до най-ниското си затваряне от три години насам, след по-лошите от очакваното данни за пазара на имоти в страната.

Началното жилищно строителство се е понижило с повече от очакванията, което подхрани спекулациите за по-нататъшно понижение на лихвите.

Валутата на Австралия се понижи до 93.82 щатски цента, което бе най-ниското ѝ ниво спрямо долара от 20 септември 2010 година насам.

Загубата за деня възлезе на 0.5%, след като рано тази сутрин австралийският долар се разменя при нива от 94.10 щатски цента.

Сериозни загуби претърпя австралийския долар и спрямо японската йена след решението на Японската централна банка да не променя паричната си политика. Така тя не отговори на много от очакванията на пазара за по-агресивни мерки, което инициира поскъпването на валутата.

Щатският долар поевтиня до 98.10 йени, след като по-рано през деня се разменяше на нива от близо 99 йени за долар.

Австралиецът се търгува при нива от 92.40 йени.

За изминалия месец австралийската валута е най-поевтиняваща със загуба от 6.6%, следвана от новозеландската с 5.5%.

Новозеландската валута последва австралийската в загубите си, като намали стойността си с 0.4% спрямо щатския долар до 78.89 щатски цента.

„На тези нива низходящият потенциал пред австралийската валута е нисък, като очакванията на пазарните участници за две понижения на лихвите на австралийската банка може и да са преекспонирани. Последните биха се материализирали единствено при сериозно задълбочаване на забавянето за австралийската икономика“ според Мануел Оливери, валутен стратег в Credit Agricole CIB в Лондон.

Златото и среброто се стабилизираха след сериозните си загуби вчера при нива от 1 383 долара за унция при златото и 21.90 долара за унция при среброто.

Фючърсите на петрола тип брент се търгуват при нива от 103.80 долара за барел.