Много се говори за повишаващи се цени, но като че ли всички погледи са вперени в цените на електроенергията, бензина и парното и малко внимание се обръща на цените на основните хранителни продукти. За съжаление последните все още заемат ключова част от бюджета на българското семейство.

Ще разгледаме как са се променили цените на едро на основните хранителни продукти съгласно данните на ДКСБТ.

Средното изменение в цените на посочените продукти е 79.2%, което означава, че българският потребител плаща със 79.2% повече за кошница, в която влизат всички посочени продукти към днешна дата в сравнение с преди десет години.

Стока Цена 2003 г. (кг./бр.) Цена 2013 г. (кг./бр.) Изм. % Захар 0,7 1,95 178,57% Картофи 0,5 1,25 150,00% Зеле 0,3 0,74 146,67% Брашно 0,42 1 138,10% Чесън 1,5 3,32 121,33% Ябълки 0,7 1,54 120,00% Кашкавал 5 10,45 109,00% Банани 1,1 2,07 88,18% Кренвирши 2,79 5,15 84,59% Сирене 3 5,38 79,33% Олио 1,55 2,61 68,39% Колбаси 3 5,05 68,33% Шпеков салам 6 8,98 49,67% Замр. Пиле 3,04 4,15 36,51% Яйца 0,13 0,17 30,77% Домати оранж 1,5 1,78 18,67% Лук 0,91 0,81 -10,99% Краставици 2,9 1,45 -50,00%

От проследените 18 продукта само на два се наблюдава спад в цената за последните години, като най-осезаемо е намалението при цената на краставиците (от 50%), отличаващи се със силна сезонност.

Захарта и картофите са продуктите, регистрирали най-силно поскъпване за последните десет години, като захарта поскъпва с над 178%, а картофите със 150% за разглеждания период.

Над два пъти (над сто процента) поскъпват цените на още пет продукта – зеле (146%), брашно (138%), чесън (121%), ябълки (120%) и кашкавал (109%).

С над 80% се повишават цените на бананите и кренвиршите през последните десет години.

С между 50 и 80% поскъпват колбасите, олиото и сиренето.

Оранжерийните домати са категорията, отбелязала най-малко повишение в процентно изражение, като за последните десет години те поскъпват с едва 18.7%.