Открихме нещо хубаво в това пазарът ни да е слабо развит и с ниска ликвидност – а именно по-слабата реакция на разпродажбите на развитите пазари.

Оказва се, че пазарите, влизащи в групата “frontier” (или на крачка от развиващи се), са били най-резистентни на разпродажбите, довели до заличаване на около 1.9 трилиона долара от капиталовите пазари през последните три седмици.

Индексът MSCI All-Country World Index е загубил 3.2% от 22 май насам, когато се подхраниха спекулациите за край на програмата на стимули от страна на Фед. За същият период от време показателят MSCI Frontier Markets Index е донесъл доход за инвеститорите от 0.7% с включване на дивидентите.

Тринадесет от 15-те най-добре представящи си индекси в световен мащаб са именно на страни, влизащи в тази категория.

Нещо повече от 22 май насам индексът на сините чипове SOFIX е добавил цели 7.2% към стойността си, като индексът ни с гордост се нарежда на пето място по доходност в световен мащаб от началото на годината.

„Най-слаборазвитите пазари могат да продължат да се представят по-добре от развиващите се и най-вероятно ще бъдат по-слабо засегнати от промяна на политиката на Фед“ според Тим Дринкал, стратег в Morgan Stanley Investment Management, цитиран от Bloomberg.

„Наблюдава се известно повишение в интереса на инвеститорите към тези пазари“ според Шон Уилсън, главен стратег в LR Global Partners.

Този род пазари до голяма степен са избегнали загубите на останалите световни пазари през последните няколко седмици поради факта, че те се движат предимно от местни и специфични фактори.

Ниската ликвидност, която традиционно отблъсква чуждестранните инвеститори на тези пазари, правейки влизането и излизането им по-трудно, в случая играе роля на положителен катализатор, според Самир Шаа, инвестиционен стратег в Advance Emerging Capital.

Индексът, следящ представянето в региона, MSCI frontier index има 90-дневна корелация от 0.35 с този, следящ представянето на всички световни пазари, което е относително слаба зависимост. За сравнение индексът, следящ развиващите се пазари, е с коефициент на корелация от 0.6.

Индексите в региона са със съотношение цена-прогнозирана печалба от 11, на фона на 13 за този, следящ всички световни индекси. Дивидентната доходност на тези индекси е 3.9%, при 2.6% за показателя на всички пазари.