Изборът на смартфон се определя от нуждите, но и от финансовите възможности на потребителите. Особено чувствителни към цените на „умните устройства“ са потребителите на развиващите се пазари, където попадаме и ние, поради значително по-ограничената им покупателна способност.

Огромният потенциал на тези пазари пък кара водещите световни производители да се надпреварват в представянето на „бюджетни“ мобилни устройства.

И докато конкуренцията на този сегмент тепърва предстои да се нагорещява, ето някои от най-добрите предложения в различните ценови сегменти, между които можете да избирате, подбрани от нашия екип.

До 200 лева

LG Optimus Chic E720

Най-ниска цена на пазара – 188.16 лева

Тук откриваме малко базови предложения, които определено влизат в графата „морално остарели“, но са подходящи за ученици или хора без особени изисквания, които биха искали да сърфират в глобалната мрежа.

Той разполага с относително малък екран от 3.2 инча с разделителна способност от 320х480 и сравнително бавен процесор от едва 600 Mhz. Вътрешната му памет е на минимума от 512 МВ, като почти не разполага с вътрешна памет (от едва 150 МВ), което налага допълнителна инвестиция за закупуване на SD-карта. Моделът е с относително добър за класа си с 5-мегапикселова камера, както и с прилична батерия, издържаща 5 часа разговори.

От 200 до 300 лева

LG Optimus L7 P700

Най-ниска цена на пазара - 299 лева

Тук изборът ни пада върху модела, предлагащ най-голям екран в този ценови диапазон – 4.3 инча. Дисплеят е капацитивен и с относително добра разделителна способност за тези пари от 480 x 800 пиксела. Процесорът е относително мощен, като основният проблем на това устройство е малката му оперативна памет, почти на минималното изискване от 512 МВ.

От 300 до 400 лева

Alcatel One Touch Idol

Най-ниска цена на пазара - 399 лева

Тук изборът на потребителите започва да се разширява значително. Потребителите имат възможност да избират между повече устройства, като се съобразяват със спецификата на това за което основно ще ползват „умния телефон“, било то за работа, забавление, или връзка със социалната мрежа.

И макар изборът да е труден, ще се спрем на нов модел представен през тази година, съчетаващ някои от новите достижения при смартфоните.

Моделът е с голям 4.5-инчов капацитивен дисплей с много добра разделителна способност от 540 х 960 пиксела. Той е с добра 8-мегапикселова камера и изключително тънък (7.9 мм.), както и лек (едва 110 гр.). Процесорът е двуядрен с честота 1 GHz.

Отличава се с добър дизайн, като сред малкото му недостатъци са относително слабата батерия, както и пластмасовия му гръб, което го прави „чувствителен“ на изтърване. Моделът е с предпоследната версия на Android 4.1 Jelly Bean, което е относително нетипично за този ценови диапазон.

Поддържа слот за карта, с който външната му памет може да бъде увеличавана до 32 GB.

От 400 до 700 лева

Samsung i9300 Galaxy S III

Най-ниска цена на пазара - 699 лева

Няма как да не започнем да разширяваме малко границата, защото влизаме вече в средния ценови клас, където пространството не е пренаселено от модели. Факт е, че хората или предпочитат да жертват нещо, за сметка на цената, или са склонни да заделят повече средства, за да вземат най-доброто.

Безспорно може би най-доброто предложение тук е Galaxy S III, което поевтиня благодарение на излизане на по-новия модел.

Моделът няма нужда от особено представяне, като се отличава с изключителен дисплей от 4.8 инча, осем мегапикселова камера, мощен процесор и много други екстри.

От 700 до 1000 лева

Sony Xperia Z

Най-ниска цена на пазара – 870 лева

Този модел е изключително тънък (едва 7.9 мм.) и със стилен дизайн, като също е модел, представен през тази година. Разполага с изключителен дисплей от 5 инча с разделителна способност 1080 х 1920 пиксела, както и с 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет. Работи с четириядрен процесор със скорост от 1.5 GHz.

Може би сред най-големите му достойнства са 13.1-мегапикселовата камера и издръжливата му батерия. Има слод за разширяване на паметта.

Над 1000 лева

HTC One

Най-ниска цена на пазара – 1 090 лева

Тук вече изборът наистина става труден, защото почти всички топмодели на водещите производители влизат в този ценови сегмент.

Различните модели са почти с еднакви хардуерни характеристики, което прави трудно предпочитането на един модел пред друг. Производителите залагат основно на различния дизайн и софтуерни достижения свързани с камерите, и други „гъделчета“.

Ние се спряхме на модела HTC One и то не заради друго, а заради красивия и стилен дизайн и металния му гръб, което го отличава от основния му конкурент Samsung S4. Друго, което натежа, е дисплеят от 4.7-инча, което може би е оптимално и не го прави труден за държане и ползване.

Освен хардуерните достижения (най-върховите в момента), телефонът привлича и с камерата си, която носи наименованието UltraPixel. Тя позволява с едно кликване непрекъснато снимане, което улавя до 20 снимки, но също така регулира светлината за по-голяма яснота и контраст.

За тези, които търсят максимално голям екран, може би по-добрият избор ще им се стори последното поколение Samsung Galaxy S4 с неговия 5-инчов дисплей.

Разбира се, тези, които искат да избягат от екосистемата на Android, най-вероятно ще предпочетат да се насочат към iPhone 5.