Случващото се на международните пазари след една от най-важните срещи на Фед доведе до масирани разпродажби и бе сериозен урок за инвеститорите.

Волатилността на пазара се върна и може сериозно да обърка индивидуалните инвеститори относно посоката, както и да ги постави в неособено завидната позиция на догонващи, което почти сигурно ги обрича на неуспех.

В подобна среда главният стратег на Russel Investments Стийв Ууд, съветва индивидуалните инвеститори да игнорират дневните шумове и да се придържат към, както той го нарича, „целево инвестиране“.

Това е инвестиране, при което се формира портфейл, предназначен да посрещне точно определени и предварително зададени цели.

И макар това да изглежда очевидно, такъв тип инвестиране ще помогне да не изгубим посоката, както и насоката на инвестиции. Ууд препоръчва политиката на Фед да е част от стратегията, но не причина за вземане на инвестиционни решения за покупка или продажба на акции.

„Стратегията купи и дръж не е същото като купи и забрави“, коментира Ууд. Трябва да се съобразяват непрестанните макроданни, както и данни, свързани със сектора и индивидуалните компании при формиране и модифициране на портфейла. Това обаче не са решения, които трябва да се правят късно вечер или непосредствено в деня на решението на Фед.

Ууд смята, че професионалните портфолио мениджъри, които активно управляват портфейлите си, могат да открият по-добри възможности в периоди на волатилност. Това могат да направят и индивидуалните инвеститори, и то не от гледна точка на хоби, а на възможност да се възползват за да подсигурят старините си.