България остава под мониторинговия механизъм на Европейската комисия заради последните събития в страната. Това стана ясно след среща на българския премиер Пламен Орешарски с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Също както преди снощната си среща с евродепутати, министър-председателят бе посрещнат пред сградата на ЕК от българи, подкрепящи протестите в България.

След срещата с Орешарски, председателят на Комисията призова към отговорност политическите сили в България и не спести острите си критики към ситуацията в страната, съобщава bTV.

„Последните развития в България не са добри и повдигат притеснения не само сред българското общество, но и сред европейските партньори. И по-специално, противоречията около назначаването на директора на Държавната агенция за национална сигурност. Това показва нуждата от реформи в страната, а протестите демонстрират дълбочината на притесненията на гражданите, относно спазването на законите. Затова Европейската комисия трябва да продължи да прилага механизма за сътрудничество и проверка, за да подпомогне реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност,” заяви Барозу в речта си.

Механизмът за мониторинг на реформите в областите на правосъдието и вътрешния ред бе наложен безпрецедентно на България и Румъния при влизането им в Европейския съюз през 2007 г. Наблюдението трябваше да отпадне през тази година. Следващият доклад за Румъния се очаква през юли, а последният доклад за България трябваше да бъде публикуван през есента на 2013 г.

„Благодарих Президента Барозу за топлия прием. Уверих го, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално-икономическата сфера,” заяви Пламен Орешарски след срещата с президента на ЕК.

Визитата на премиера в Брюксел ще приключи със среща с председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой, който нямало да дава изявления за нея.