Най-поскъпващите и поевтиняващи храни за последната 1 г.
Слабата реколта на картофи в световен мащаб се отрази в цената им, като, по изчисления на Profit.bg, това е най-поскъпващият хранителен продукт за последната 1 г.
Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) сочат, че изменението в цената е от над 152% до средно 1.16 лв. за килограм, по цени на едро.
Оранжерийните краставици и домати също се продават по-скъпо тази година. Разликата спрямо юни 2012 г. е съответно 42.7% и 31.2% до нива от 1.27 и 1.64 лв. за килограм.
Кайсиите пък се нареждат между двата зеленчука, при които ръстът в цената е от над 32%.
С над 10% поскъпват още няколко продукта, сред които зеле (25%), фасул (20%), масло (15%), лимони (14%), брашно (11%) и сирене (11%).
Най-слабо повишение е наблюдавано при вафлите, кремвиршите, трайните варено-пушени салами и бананите, където ръстът е между 2-4%.
Без изменение спрямо година по-рано се продават и колбасите.
Същевременно, добрата реколта при черешите тази година се отрази със спад в цената им до 1.67 лв. средно по цени на едро. Понижението спрямо юни миналата година е от над 36%.
Яйцата и салатите също губят 28 и 10 на сто от продажните си цени, докато лещата, олиото и захарта поевтиняват с между 5 и 6 процента.