Двама български инженери заедно с колегите си от щатския университет на Северна Дакота изобретиха "умна хартия" срещу фалшификация на пари. Ръководител на екипа е проф. Валери Маринов, познат в Щатите като Вал Маринов, а другият българин е Юрий Атанасов. И двамата са русенци, но от години работят зад океана, предаде БГНЕС.

Проектът за "умна хартия" всъщност се разработва вече 10 години, но основният принос на българите е в изобретяването на тънки чипове, които да се сглобяват в хартията.

"Намерихме начин да пакетираме тези чипове по нов начин, който ни позволява да ги изтъняваме до 20 микрометра – пет пъти по-тънко от човешкия косъм.

Чиповете се правят от силиций, който е много крехък материал, но когато се изтъни до дебелина от 20 микрометра, той става гъвкав и тогава вече може да бъде вграден в банкнота, без да се повреди при сгъване на банкнотите", разказва Юрий Атанасов.

Основният проблем, с който са се сблъсквали досега учените, е пакетирането на чиповете. Опитите с механична технология са имали два основни недостатъка – ако чипът е много тънък, той просто се пръска при пренасянето му в хартията, а ако не е тънък и гъвкав и не може да бъде вложен.

Екипът от българи и американци е измислил да използва енергията на лазер, с която да пренесе чипа, изтънявайки го междувременно 20 микрометра. Така той се мести, без да бъде наранен. Патентът за това принадлежи на проф.Вал Маринов, обяснява Юрий Атанасов.

Още преди 10 години Европейската централна банка и банката на Япония са изявили желание да започнат да вграждат такива чипове в банкноти, но до този момент не е имало технология, която да може да пакетира чипове в хартия достатъчно бързо и евтино, и освен това да бъдат много тънки и гъвкави.