Председателят и главен изпълнителен директор на McKesson Джон Хамергрен постави нов корпоративен рекорд в САЩ – за най-голяма пенсия.

В петък компанията за дистрибуция на лекарства обяви, че Хамергрен има право на еднократно пенсионно плащане в размер на 159 млн. долара. Размерът на неговата пенсия първо бе обявен от WSJ във вторник.

Според консултанти в сферата на пенсионното осигуряване това е най-голямата пенсия на настоящ ръководител на публична компания.

Хамергрен все още не се е пенсионирал, но ако беше напуснал компанията по собствено желание на 31 март, той е щял да получи еднократно плащане в размер на 159 млн. долара.

От McKesson съобщават, че пенсията на Хамергрен се формирана от трудов договор, подписан преди повече от 14 години, в комбинация с изключително доброто представяне на компанията.

Предишният рекорд за най-голям пенсионен пакет принадлежеше на бившия главен изпълнителен директор на General Motors Едуард Уитакър, който е получил 84.7 млн. долара, когато се е пенсионирал през 2006 г.

За сравнение, Рупърт Мърдок, главен изпълнителен директор на News Corp, ще получи „едва“ 74 млн. долара, когато се оттегли.

Средният размер на пенсионния пакет на ръководителите на компании от индекса S&P 500 в момента възлиза на около 7 млн. долара, в сравнение с 11.5 млн. долара през 2012 г., според данни на GMI Ratings.