Хората, които се оплакват от намаляване на лихвите по депозитите, могат да намерят успокоение във факта, че България е страната членка на ЕС с вторите най-високи лихви по депозитите в момента.

Това е така, дори и след въвеждането на данъка върху лихвите по депозитите и значителното им понижение през последната една година.

С по-високи средни лихви по депозитите се отличават единствено унгарците, където също се наблюдава трайно понижение.

Страна Ефект. л. пр. Сърбия 10,00% Русия 9,20% Турция 6,30% Унгария 4,56% България 4,10% Гърция 3,60% Румъния 3,25% Полша 3,05% Норвегия 2,65% Португалия 2,50% Ирландия 2,30% Малта 2,00% Испания 2,00% Великобр. 1,60% Австрия 1,30% Германия 1,20% Швеция 1,15% Италия 1,00%

* справка Profit.bg

У нас нивата на средните лихви по депозитите са при ниво от 4.1% на годишна база, на фона на 4.56% в Унгария. Разликата с Унгария обаче се понижава значително, като преди четири месеца лихвите по депозитите в страната бяха при нива от 6.84%.

Ако тази тенденция се запази, то напълно е възможно страната ни съвсем скоро да стане тази с най-високи лихви в ЕС.

Трябва да се спомене и фактът, че разликата между лихвите по депозитите у нас и инфлацията е значително по-добра, в сравнение с Унгария. Или казано по друг начин, по-високите лихви в Унгария се дължат основно на по-високото ниво на инфлация в страната.

Сериозно понижение на лихвите по депозитите откриваме и в други страни членки на ЕС, като особено осезаемо е то в Полша, където лихвите се понижават през последните четири месеца с 1.2 процентни пункта - от 4.2 процента на 3.05%.

В Гърция спадът също е значителен от 4.25% преди четири месеца до 3.6% през юни.

Въпреки понижението страната остава членката на ЕС с най-висок ефективен лихвен процент, благодарение на ниското ниво на инфлация, която е при около 0.2%.

Сред малкото страни в световен мащаб, където се отчита повишение на лихвите по депозитите през последните четири месеца, е Русия – където лихвите се увеличават от 8.85% на 9.22%. Високото ниво на инфлация в страната обаче оставя реалните лихви там по-ниски от тези у нас.

С около половин процентен пункт за четири месеца се понижават лихвите по депозитите и в Португалия до 2.5% на годишна база.