Половината от държавите в света не печатат собствените си банкноти. Между 10 и 20% от всички банкноти се печатат от частни компании.

Тъй като това е чувствителна тема, не е лесно да се определи парите на кои държави къде се печатат. Усилията срещу фалшифицирането на банкноти никога не спират и струват скъпо.

Германски частни компании, и в частност Giesecke & Devrient, печатат банкнотите или осигуряват мастилото за печатане за 60 различни държави, пише Slate.com.

Канадски компании пък секат монетите на около 62 държави. Клиентите обикновено са малки държави, които нямат възможност да гарантират сигурността на процеса сами или пък да печатат големи количества.

Законното печатане на пари не е лесна задача. Техниката трябва да е сертифицирана от съответната централна банка, за която работи компанията.

Централните банки, от своя страна, трябва да се регистрират в Световната банка, за да получат правото да възлагат такива поръчки на частни компании, които пък могат да получават поръчки единствено от централните банки.

Дори и президентът на дадена страна не може да купува валута – централната банка трябва да направи поръчката.