На пазара в Европа от днес се предлага първияt смартфон с операционна система Firefox, чийто стремеж е да открадне от пазарния дял на операционната система на Google Android, както и на Apple iOS.

Телефонът, произвеждан от китайската компания ZTE, се казва Open и ще се предлага от Telefonica на цена от само 69 евро. Скоро той ще започне да се предлага и на пазара в Южна Америка.

Устройството е насочено към младежите, които не разполагат със значителни средства за покупката на смартфон.

Моделът е с екран от 3.5 инча с разделителна способност 320x480 пиксела и разполага с 3.2-мегапикселова камера. Той е с минимална оперативна памет от 256 МВ и 512 МВ вътрешна памет, която може да се разширява с карта до 4 GB, която влиза в цената.

Моделът ZTE Open е напълно интегриран с Facebook, както и с испанската социална мрежа, като има слухове, че съвсем скоро ще се появи и приложението WhatsApp.

„Смятаме, че смартфоните трябва да са по-отворени и уебплатформата е добра основа да се направи това възможно“, коментираха Луиз Мигел Гилперес, изпълнителен директор на Telefonica, по време на представянето на смартфона.

Това е само началото от усилията за предлагането на много други модели с операционна система Firefox на пазара през тази година, коментираха още от испанския мобилен оператор. Други производители, които ще пуснат устройства с посочената операционна система, са Alcatel, LG, Huawei и Sony.