Отменяме реорганизирането на специалната бригада в Пловдив, която трябваше да се трансформира от бригада в полк. Така спасяваме от съкращаване 300 души. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на първия си брифинг като министър.

С него бе цялото ръководство на министерството, между които неговите заместници - Иван Иванов и Неджми Али. Отменяме реорганизирането и на авиобазата в Безмер. Там спасяваме от съкращение 200 военнослужещи и 20 цивилни служители, продължи военният министър.

За военното формирование във Враца той подчерта: възстановяваме батальона там с численост малко над 250 военнослужещи. Трябва да се приготвят прецизни финансови разчети и да се представи график за реализацията на това предложение, съобразени с бюджета на МО, както и да се вземе предвид съдействието на община Враца при възстановяване на инфраструктурата на военното поделение.

Четвъртото ни решение е свързано с отлагане на решенията за закриването и реорганизирането на 7 бази за логистика, в които са заети около 700 военни и цивилни служители, посочи министърът.

Трябва да влезем във връзка с 10 фирми, на които в складовете, на база логистика, се съхраняват боеприпаси - над 6 400 000 тона. Те са закупени, а сроковете им са изтекли и се плащат символични суми за наем. При целия риск, който носи МО – данъци, такси, видеонаблюдение, добави министър Найденов.

Предложението ни е да бъдат преизчислени разходите и фирмите да плащат такива суми, които отговарят на броя на боеприпасите им. Това е предложение, което работна група към МО трябва да направи до началото на есента - за нови договори и нови по-високи наеми и такси, отговарящи на съхраняваните боеприпаси, повтори министърът, цитиран от БГНЕС.

За търговските дружества в състава на МО ще инициираме цялостен одит на тези 11 дружества, за да придобием по-голяма представа за тяхната дейност, заяви министър Найденов. В тях се включват три дружества в болничната помощ, които са на печалба, други две дружества, свързани със строителството - също с положителен финансов резултат.

Следващите са свързани с услуги, предимно охрана, снабдяване и търговия, военно издателство (водено към финансова несъстоятелност, интересите там са свързани с неговата сграда), интендантско обслужване и ТЕРЕМ, при които се наблюдава намаляване на финансовия резултат със стотици хиляди левове.

На първо място сред приоритетите ни е осигуряването на необходимите условия за изпълняване на конституционните задължения на ръководството на МО, както и на съюзните ангажименти, посочи министър Найденов.

Планирани са 56 цели на стойност над 2.3 млрд .лв. - от тях 39 са цели, които се прехвърлят от предишни периоди заради неосигуряване на необходимите финансови средства, заяви той. По т.нар. интелигентна отбрана МО участва в над 16 проекта с бюджет малко над 2 млн. лв.

Трансформацията на българските въоръжени сили е свързана с модернизацията и превъоръжаването им. Искаме да предложим програма за инвестиции за модернизиране и превъоръжаване на българската армия. Следващият ангажимент е възстановяването на престижа и достойнството на военната кариера, както и грижата за цивилния състав и семействата на българските военнослужещи.

Вече е направено предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване с оглед замразяване на т.нар. пенсионна реформа. Предлагаме да отпадне условието за възрастта, посочи министърът.

Необходимо е да бъдат осигурени в най-висока степен участниците в контингентите ни зад граница - екипировка, въоръжение и обезпечение. С това никакви компромиси не трябва да се правят, подчерта Найденов.

В момента е в ход проверка на военна полиция на бронежилетките, продължават и други две проверки, при една от които на дирекцията за инвестиции в отбраната, резултатите, от която бяха огласени като етап в миналия петък на парламентарния контрол, а материалите са представени във Военно-окръжна прокуратура.

Има засилен медиен интерес към назначението на служители без конкурс в МО, няма чистка в министерството. Досега трима са освободени по взаимно съгласие, както и изпълнителният директор на дирекция "Военни клубове и военно-почивно дело", каза Найденов.

27 са служителите в администрацията, които са започнали с временно назначение, впоследствие получили статут на държавни служители, а 22 –ма са служителите, започнали по заместване и до момента неназначени на постоянни длъжности. Те представляват 7% от общия състав, уточни министър Найденов.

Сред тях има голям брой хора, които са били членове на политическия кабинет, чийто мандат изтича с този на министъра на отбраната, добави той. Няма един контролен орган, който да е подменен, подчерта министърът. Задачата в първите ми дни като министър е да се успокои балансът между цивилния и военния състав, помолих да се направи доклад, който бе представен на 4 юли тази година.

"Песимист съм по отношение на възможностите при актуализацията на бюджета МО да получи по-голям обем средства", отговори министър Найденов на въпрос на медия. Зная нерадостното състояние на финансите, като една от основните причини е огромният обем неразплатени задължения към фирми доставчици и изпълнители на поръчки от страна на съответните ведомства, на държавата. МО има дял в тези задължения, призна министърът.

Що се отнася до намеренията ни за новия бюджет за следващата година - стремежът ни е да получим 1.5% от БВП на страната. Това е минимумът, който ще ни позволи да реализираме, освен плащанията ни за личен състав и текуща издръжка, и проектите за модернизация и превъоръжаване, посочи Найденов.

Например, за новия тип боен самолет - ако нямаме такава гаранция, няма как да пристъпим към реализацията на този проект. Върви много интензивна работа по проекта, включително и с работните заседания на комитета и работната група.

Въвеждаме елемента състезателност на процедурата, за разлика от предишния подход, предвиждал пряко договаряне. Намираме се по средата на тази процедура. Няма промяна в първоначалното ни намерение за придобиване на нов тип боен самолет.

Замразихме го и той продължава да бъде замразен, защото не сме пристъпили към процедурата на закупуване, но върви процедурата по подготовка на проекта и прилагането на критерии, които ще ни облекчат при избор на новия тип боен самолет, подчерта министърът.

Иначе състоянието на техниката е отчайващо. Отидете да видите какво е положението в авиобазата в Крумово: от 12 хеликоптера 11 са на земята, даде пример министър Найденов. Повече от 2 г. е задържана процедура за доставка на резервни части и ремонт на двигатели, няма обучение на млади курсанти и пилоти. Хората казват, че нямат гориво, за да изпълняват обучението си, прибави познат щрих към информацията министърът.

От много години насам летателните часове на пилотите са намалени. Техниката намалява, има много ремонти, горивото е недостатъчно. Всичко това е заради недостатъчния ни бюджет, потвърди и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

До края на другата седмица ще бъде проведено първото заседание на Обществения съвет по отбранителна политика към МО, в него има 29 участници и съставът му ще бъде запазен, каза министър Найденов.