Бившият финансов министър на САЩ Тим Гайтнър се издигна до най-високото стъпало на публичните оратори, заедно с бивши световни лидери като Бил Клинтън и Тони Блеър, след като е получил 400 000 долара, за да изнесе три речи.

Гайтнър е заработил около 200 000 долара от изнасянето на реч по време на събитие на Deutsche Bank.

Клинтън и Блеър спечелиха милиони от участията си в подобни частни събития, след като напуснаха относително ниско платените си държавни работи.

Гайтнър започна да предлага своята гледна точка по различни въпроси, между които политиката на Федералния резерв на САЩ и състоянието на света, след като напусна администрацията на президента Барак Обама през януари.

Гайтнър е говорил заедно с бившия президент на Франция Никола Саркози и бившия министър-председател на Италия Марио Монти по време на годишната конференция на Deutsche Bank във Великобритания.

Гайтнер е изнесъл реч, след което е отговорил на няколко въпроса на главния икономист на банката Питър Хупър, който го е поканил да участва в "няколко клиентски събитие през тази година", казват от банката.

Гайнер е бил основната атракция и по време на годишното събрание на акционерите на Blackstone през април, а през следващия месец е взел участие в подобно субитие на Warburg Pincus. Той е получил по над 100 000 долара за всяко от двете.

Компаниите за дялово инвестиране се надпреварват помежду си да организират възможно най-лъскавите събития и да канят най-големите имена. Миналия септември по време годишното събрание на акционерите на Carlyle съоснователят Дейвид Рубенстайн проведе дискусия с Бил Клинтън, чиято такса за участие в подобни събития е около 200 000 долара.

Участието в подобни събития веднага след като си напуснал поста си обаче се определя от мнозина като неуместно. По-малко от седмица след като напусна поста председател на Федералния резерв, Алън Грийнспан, например получи 250 000 долара за да гховори по време на официална вечеря за хеджфонд клиенти на вече фалиралата Lehman Brothers.

Този щатски обичай обаче не винаги се почита и в другите държави. Когато Масааки Ширакава напусна поста управител на Централната банка на Япония през март, той заяви, че поне шест месеца няма да говори за монетарната политика или за ролята си на бивш управител на централата банка.