Да бъдат въведени защитени професии, подобно на защитените училища, обмисля МОН. Това съобщи просветният министър проф. Анелия Клисарова на среща с директори на варненски школа.

Става дума за такива специалности, които младите хора не искат да учат, но са от особена важност за икономиката на държавата. Младежите могат да бъдат мотивирани да усвояват тези професии, като им се отпуснат стипендии.

За пример Клисарова даде асансьорните техници и кадрите за жп транспорта. За да се насърчават децата да избират такива паралелки, държавата или общините трябва да им дават стипендии, смята министърът.

Експерти припомниха, че тази година столичните ученици не искаха да учат за месари и производители на алкохол и безалкохолни напитки. Идеята за въвеждане на такива специалности е още от времето на ГЕРБ.

Най-популярните професии през вековете

Директори пък поискаха от министъра промени в наредбата за прием, така че паралелките в професионалните школа, за които няма 18 желаещи ученици, да не се закриват и при по-малък брой деца. По този начин няма да се ликвидират цели специалности, посочва вестник "Стандарт".

Клисарова е заявила също, че ще се работи за това план-приемът в професионалните школа да е съобразен с нуждите на бизнеса. Най-нужните на фирмите професии ще бъдат описани от Българската стопанска камара (БСК).

"Камарата подкрепя и идеята бизнесът да учреди фонд за подпомагане на професионалното образование. Целта е да се преодолее грешният модел, в който образованието и икономиката нямат връзка помежду си", каза Клисарова.

Според нея, ако са нужни спешни мерки за доближаване на професионалното обучение в школата към бизнеса, могат да се направят промени в Закона за професионалното образование. За по-голяма реформа обаче е нужно да се приеме първо законът за училищното образование.

Уроци в практическа среда, модулна система, която дава възможност на учениците да работят, докато се квалифицират, и въвеждането на кредитна система в професионалните гимназии, подобна на вузовете, са бъдещите промени, които министерството смята да въведе.