Европейските индекси отчетоха ръст вчера, като водещият немски индекс DAX се върна над ключовото психологическо ниво от 8 000 пункта. Повишението на щатските пазари до голяма степен допринесе за положителното настроение на европейските борси.

Много анализатори определят корекцията на европейските пазари като преекспонирани. Като основа за подобно твърдение посочват относително ниските финансови съотношения, при които се търгуват европейските акции, които са значително под средните в исторически план.

Справка за индексните фондове, базирани на водещите световни индекси, сочи, че почти всички, с изключение на два (на щатския и японския пазар), се търгуват при цени под 50-дневните им пълзящи средни, което означава, че са „свръхпродадени“.

Единствено щатският SPY и японският EWJ са при нива над посочената пълзяща средна величина.

Най-далеч от 50-дневната си SMA се търгува индексният фонд, базиран на турския пазар (TUR), който е на цели 18.75% от нея. Това до голяма степен се предопределя от силното понижение на индексите в страната заради политическото напрежение. От началото на годината до момента основният турски индекс се е понижил със 17.5%.

Доста сходна е ситуацията в Бразилия, където основният индекс е паднал с 25.2%, което го прави един от най-понижаващите се в света. Фондът, базиран на този пазар, е отдалечен на 17.1% от 50-дневната си SMA.

С над 20% от началото на годината са се понижили основните индекси в ЮАР и Китай, но фондовете, базирани на тези пазари, не са толкова далеч от 50-дневните си SMA – съответно на 7.4 и 9.8%.