Икономистите занижиха прогнозите си за ръст на брутния вътрешен продукт на Китай, но пазарите може още да не са го заложили в нивата на индексите, коментира Марк Матюс, ръководител на звеното за инвестиции в Азия в Bank Julius Baer, цитиран от CNBC.

„Проблемът в Европа, ако има такъв, ще се зададе от Германия, и инвеститорите все още не са се фокусирали върху него“, допълва анализаторът. „Близо половината от БВП на Германия е от износ, а забавянето на китайската икономика все още не е заложено в повечето от прогнозите на анализаторите“, смята Матюс.

От HSBC и Goldman Sachs очакват ръстът на китайската икономика да се забави до 7.4% през тази година, което би било под таргета на централната банка на страната за ръст от 7.5%.

Опасенията от забавянето на китайската икономика вече се усещат с пълна сила в Австралия. Австралийският долар се понижи през тази седмица до тригодишен минимум спрямо щатския. Китай е основният търговски партньор на Австралия.

Търговските партньори на Китай гледат развитието на икономиката на страната отблизо, тъй като ръстът им до голяма степен се предопределя от инвестиции и износ, в пряка зависимост от състоянието на китайската икономика.