Австралийският долар ще продължи спада си, който го направи най-зле представящата се основна валута за последните три месеца, прогнозират от Credit Suisse Group AG, TD Securities Inc. и Bank of America Merrill Lynch.

Според анализи на Credit Suisse, австралийският долар ще се понижи в следващите 12 месеца до 75 щатски цента - ниво, невиждано от май 2009 г. За сравнение, към момента австралийският долар се търгува при нива от 91 щатски цента.

От TD Securities занижиха прогнозата си за австралийския долар до 90 цента спрямо щатския в края на годината, като очакват ново понижение на лихвите в страната през тази година.

Bank of America очаква нива от 89 щатски цента. Австралийският долар се понижи с 13% от 4 април, което бе най-голямото понижение сред 31 основни валути, търгувани на пазарите.

Австралийската валута се понижи с 8.1% през тази година спрямо 10-те основни валути и е втората най-зле представяща се след йената.

Австралийската икономика ще получи по-ниски лихви, ако се нуждае от такива, стана ясно от изказването на централната банка на страната ден, след като лихвите бяха запазени при рекордно ниско ниво от 2.75%.

„Смятаме, че или доларът ще продължи да пада по естествен път, или централната банка на Австралия ще продължи с цикъла на намаляване на лихвите“, според стратези от Credit Suisse.

Австралийският долар се понижи до 90.37 щатски цента вчера, което бе най-ниското ниво от септември 2010 г.

Пазарните участници очакват централната банка на Австралия да понижи поне още веднъж лихвите до 31 декември.

Разрешителните за строителство в страната са се понижили с 1.1% през май, след като отбелязаха ръст от 9.5% предходния месец.

Азиатските индекси извън пределите на Япония се повишиха след по-добрите от очакванията данни за заетостта в САЩ. Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific, се повиши с 0.9% до 424.46 пункта.

„Акциите все още са атрактивни“, коментира Дейвид Касиди, ръководител звено Фондови пазари в UBS AG, цитиран от Bloomberg. “Все още са налице добри прерспективи за ръст на корпоративните печалби. Очакваният край на програмата от стимули на Фед не бива да тревожи инвестиращите на фондовите пазари в толкова голяма степен“, допълва още специалистът.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 12.7, в сравнение с 14.7 за широкия S&P 500 и 12.7 за европейския Stoxx Europe 600 Index.