След като напусна президентската администрация, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън се посвети на лекции за различни групи професионалисти. Цената на едно подобно мероприятие е 200 000 долара, пише "Вашингтон пост".

Миналият месец Клинтън говори пред 15 000 експерти за човешки права в Чикаго, акцентирайки върху възможните последствия от имиграционните и здравни реформи в новия сектор. Бившият държавен секретар вече има договореност за изяви пред туристически агенти, брокери за недвижими имоти, патолози, дилъри на автомобили ... и за всяка своя реч според организаторите на мероприятията, Клинтън получава чек от 200 000 щатски долара, пише още вестникът, предаде БГНЕС.

След като преди шест месеца напусна Държавния департамент бившият държавен секретар изнесе речи пред инвеститорите за недвижими имоти в Далас, мениджърите в Лос Анджелис и няколко други лекции за директори на големи компании.

Клинтън е единственият водещ предполагаем кандидат за изборите през 2016 г., който изнася платени лекции с най-малко 14 изнесени или планирани до момента. Отчасти това се дължи на факта, че етичните правила не позволяват на действащи конгресмени да изнасят платени речи. Предишните кандидати на президентските избори от Републиканската партия Мит Ромни и Тим Поленти са изнесли сравнително малко подобни лекции и за много по-малък хонорар.

Натовареният график с планирани речи е по-обичаен за хора, които са напуснали политиката завинаги като бившия президент Бил Клинтън, който заработи десетки милиони долари от хонорари за лекции след напускането на Белия дом. Същото важи и за бивши държавни секретари като Конзолиза Райс и Мадлин Олбрайт.