Азиатските индекси се повишиха до най-високите си нива от близо месец след данни, посочили ръст за китайската икономика от 7.5% през второто тримесечие, което отговори на средните очаквания на пазара.

Редица анализатори се опасяваха, че забавянето на китайската икономика ще е по-осезаемо, което инициираше низходящ натиск върху азиатските пазари.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific, не включващ японския пазар, се повиши с 0.3% до 440.55 пункта рано тази сутрин. Затваряне на посоченото ниво би било най-високата такова от 17 юни насам.

„Най-вероятно ще наблюдаваме меко приземяване в Китай“, според Ник Маруцос, управляващ директор в Kapstream Capital, цитиран от Bloomberg. “Все още сме изключително позитивно настроени за азиатския регион“, допълва още анализаторът.

От началото на годината индексът, следящ представянето в Азия, е загубил 5.8% от стойността си заради изявленията от Фед за край на стимулите и достигането на лихвите в Китай до рекордно високи нива.

В петък широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 се повиши с 0.3% до рекордно в историята си ниво на затваряне при 1 680.19 пункта. Финансовите акции се повишиха с най-много, в сравнение с останалите сектори, сред по-добри от очакванията тримесечни резултати от Wells Fargo & Co.

Китайският основен индекс Shanghai Composite Index добави 1.5% към стойността си, воден от поскъпването на най-големите брокерски кномпании. Това се случи, след като правителството на страната почти удвои инвестицинните квоти на чуждестранните инвеститори за покупки на местни акции и облигации.

През изминалата седмица индексът MSCI Asia Pacific се повиши с 2.8%, но съотношението му цена-прогнозирана печалба все още е изключително ниско при ниво от 11.9, на фона на средното от 15.2 за Standard & Poor’s 500 и 13.2 за европейския Stoxx Europe 600 Index.

Доларът задържа ръста си спрямо йената и еврото от края на миналата седмица преди данните за продажбите на дребно в САЩ, които могат да добавят към настроенията за редуциране на стимулите, ако са добри.

През изминалата седмица доларовият индекс отбеляза първото си понижение от месец насам, след като инвеститорите се разколебаха относно увереността си за времето на изтегляне на Фед.

„Щатската икономика се възстановява и въз основа на този тренд смятаме, че доларът ще поскъпва, предвид на очакванията ни за намаляване на стимулите през тази година“, коментира Майк Джоунс, валутен стратег в Bank of New Zealand Ltd., пред финансовото издание Bloomberg.

Търговците с фючърси завишиха залозите си за поскъпване на долара спрямо йената. Нетните дълги контракти са се повишили до 80 305 в седмицата до 9 юли, на фона на 70 736 седмица по-рано.

Австралийският долар се повиши с 0.7% до 91.10 щатски цента. Валутата поевтиня през изминалата седмица заради опасенията за по-слаб ръст на китайската икономика.

Златото продължи с ръста си и тества ключовото ниво на съпротива при 1 300 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува трайно над ключовите 20 долара за унция.

Суровият петрол на американския пазар поскъпна минимално до 106 долара за барел, след като в петък добави 1.04 долара към стойността си, достигайки най-високата си стойност от три седмици насам. Брентът се търгува при нива от 108.90 долара за барел.