Стратегията buy and hold нееднократно се обявява за мъртва от специалистите. Поредното подобно твърдение се дава от техническия анализатор Дарил Гупи от Trend Trading, като се дава и графичен пример в подкрепа на тази теза.

По своята същност тази стратегия представлява подбор на активи и държането им (почти вечно, каквато е стратегията на Уорън Бъфет).

Тъй като правилният подбор на активи е почти невъзможен и историята нееднократно доказва, че няма нищо сигурно с примери като Еnron и WorldCom, специалистът набляга на широкия индекс S&P 500 и по-точно на графиката му за последните 15 години.

На практика инвеститорите, които са влезли в точка 1 от графиката, през 1998 г. са реализирали възвръщаемост от 31% за 15 години. Това е едва 2% годишно.

Инвеститорите, влезли в точка 2, на практика не са регистрирали почти никаква доходност към днешна дата, тринадесет години по-късно.

Дори инвеститорите, които са влезли в точка 3, са реализирали едва 93% доходност за 12 години, но е трябвало да видят как, преди да се възстанови, доходността им се е понижила под нулата през 2009 г. Дори и ако нервите им са издържали и са държали позициите си до днешна дата, това все още прави средна доходност от 7.75%.

Посланието на анализатора е ясно. Печалбата на инвеститорите идват от ралите във възходящи трендове. Същото важи и за скъсяване при корекции.

След години може и да има възможност инвеститорите отново да се облагодетелстват от тази стратегия, но само ако се промени 15-годишният навик и се продават акциите с цел да се „заключват печалби“, коментират от изданието.

„Очакваме да видим корекция и връщане на индекса в рамките на 20%, което би било следствие на консолидацията около нивото от 1 550 пункта“, според Гупи. „Все пак очакваме да видим по-високо ниво на затваряне от настоящите в края на годината“, допълва още той.

Една корекция обаче би била здравословна и може да отведе широкия индекс към нива от 1 400 пункта.

Същото важи и за технологичният Nasdaq, който е в по-силен възходящ тренд. При него е възможно връщането да е към нива от 3 100 пункта, като възходящата му цел остава при 4 100 пункта.