След като сте определили рисковия си профил, избрали сте посредник и платформа, които в най-голяма степен удовлетворяват вашите изисквания, време е да пристъпите към формиране на портфейла си.

Ако вече сте взели решение да не използвате услугите на професионални портфолио-мениджъри (като ги поверявате на доверително управление или купувате акции на инвестиционен фонд), то ето няколко съвета, които може да са ви в помощ.

Вземете предвид спецификата и недостатъците на родния пазар

Неслучайно пазарът ни се избягва от големи институционални местни и чуждестранни инвеститори – неефективността му, до голяма степен продиктувана от слабата му ликвидност, са сред основните му недостатъци.

В тази насока, за да инвестирате на БФБ, трябва да имате дългосрочен хоризонт и да насочвате вниманието си основно към „сини чипове“ и ликвидни позиции (доколкото има такива в момента).

Не подценявайте ликвидната премия, която плащате на БФБ и която може да доведе до сериозно „изяждане“ на голяма част от потенциалните печалби.

Както един от портфолио-мениджърите на Pioneer за ЦИЕ каза наскоро, покупката на акции на БФБ е една трета от проблема, като останалите две трети са свързани с размера на позициите, които фондът купува и проблемите, свързани с излизането от пазара.

Диверсифицирайте

Освен от прекомерна диверсификация, която може да размие вашата доходност, инвеститорите на БФБ трябва да избягват и прекомерната концентрация на инвестициите си в малко на брой компании.

Специфичните рискове у нас са още по-значими, в сравнение с останалите развити пазари и рискувате, ако уцелите „задънена позиция“, да изтървете целия потенциален ръст на пазара. За да избегнете този риск, изберете няколко водещи компании от различни потенциални, според вас, сектора на икономиката.

Можете да попаднете и в капана на свързаността между компаниите. Не се подлъгвайте от ниските финансови съотношения при няколко компании от една и съща икономически група или сектор и не позволявайте те да формират целия ви портфейл.

Възможно е (макар и не задължително) зад ниските съотношения, в сравнение с останалите компании в сектора, да се крие основателна причина. Така, ако тези страхове, водещи до премия в цената на определени активи, се материализират, рискувате в най-добрия случай да изпуснете доброто движение на пазара.

Винаги трябва да имате свободен работен капитал

Добре е винаги да имате заделени свободни средства за нещо „ново“ и „интересно“ което излиза на борсата или което е актуално и горещо в момента. Предвид на трудното излизане от пазара, което поради слабата ликвидност е с цената на доста голяма част от печалбата (ако има такава), свободен работен капитал под ръка е винаги от полза (примерно 15-20%).

Финансовите съотношения са важни но не са всичко

Финансовите съотношения отразяват моментното състояние на една компания. Това, което е важно обаче, е да се преценят перспективите пред една компания.

Огледайте се за важни неща, като ръст на приходите и печалбата в един по-дългосрочен хоризонт от три и пет години, формирайте си очаквания за това как ще се развива бизнесът в бъдеще. В крайна сметка, на борсата се търгуват бъдещи очаквания, така че миналото често не е добра предпоставка за вземане на инвестиционни решения, базирани изцяло на него.

Дивидентът има значение

Виждаме как в най-активния от дивидентна гледна точка месец – юли, вниманието на инвеститорите до голяма степен е насочено към дивидентната политика на компаниите и техните акции. Тази тенденция не е само у нас, но и в световен мащаб, като институционалните инвеститори, в търсене на по-голяма сигурност, отдават своите предпочитания на компании, изплащащи дивидент.

Не са случайни всички тези нови дивидентни фондове, които се представят на широката общественост през последните месеци.

Не разчитайте на „вътрешна информация“

Много хора смятат, че за да се печели на родния пазар трябва да разполагаш с вътрешна информация. Всъщност, това не е така поради няколко причини. На първо място, често никой (или поне този, който има възможности да раздвижи пазара) не е убеден в достоверността на една информация и на второ - дори и да се окаже вярна, често пазарът (поради своята неефективност и липса на арбитражни и спекулативни капитали) не реагира на една информация така, както би го направил един ефективен пазар.

Казано по друг начин, дори и разполагането с вътрешна информация не е достатъчно за реализиране на „сигурни“ печалби.

Не се поддавайте на стадния ефект

Не бъдете този, който последен ще купи акции на пазара при някои силно повишаващи се позиции, защото някой друг му ги е препоръчал или защото много се говори, че това е „новата ракета“ на пазара. Доверявайте се единствено на собствената си преценка и анализи, като, разбира се, винаги имайте едно наум и проверявайте, когато чуете негативни коментари за компаниите, които държите.

Направете си собствена стратегия и я следвайте

Всъщност, едно от основните изисквания за това да сте успешен инвеститор в дългосрочен план, а не просто човек с късмет, е да имате разработена инвестиционна стратегия и правила, които е задължително да спазвате. Най-успешните трейдъри са оцелели във времето и са станали известни именно благодарение на правилата си и стриктното им спазване.