Наблюдаваното силно поевтиняване при акциите на Химимпорт от върха при нива над 1.60 все още не е притеснително от техническа гледна точка. Това се предопределя от няколко фактора.

От една страна, то се случва при изключително ниски търгувани обеми и при тотална летаргия на борсата, от друга - в момент на очакване на парламентарни избори (или на фона на всеобщата несигурност, а не на конкретни специфични фактори, свързани с компанията).

Липсва повод за опасения и предвид на тренда, който все още е възходящ, ако вземем предвид положението на цената на акциите, съпоставена с 50-дневната и 200-дневната пълзяща средна величина.

При ниво от 1.375 лева 50-дневната SMA все още е значително над настоящата цена на акциите от 1.20, както и далеч над 200-дневната, намираща се при ниво от 1.08 лева.

Докато 50-дневната SMA е над по-дългосрочната, се приема, че трендът при съответния актив е възходящ.

Предвид на значителната им отдалеченост, можем все още да не се притесняваме от потенциалното им пресичане (което би било признак за промяна на тренда при книжата).

Тук при нива малко под 1.20 срещаме и изключително ключово ниво на подкрепа, което ще е важно за потвърждаването на възходящия тренд.

Черната линия на графиката отразява именно това ниво – при около 1.15, което би следвало да остане в сила и да ограничи по-нататъшното поевтиняване (поне от техническа гледна точка).

Горе-долу при посоченото ниво, а именно при 1.162, е и ключовото ниво на подкрепа – 50-процентната корекция на поскъпването от дъното при 0.64 лева до върха от февруари при 1.695 лева.

Спадът напълно отговаря на очакванията ни за корекция по пътя към 2.40 до края на август, както писахме още в началото на февруари. Както и тогава споменахме, очакваното понижение, което да се развие в рамките на два месеца, не бива да отведе цената под 1.20 (поне трайно).

Техническият анализ, разбира се, не е точна наука и предвид на извънредните събития (свързани с политическата несигурност), е възможно понижението да трае три месеца и дори да бъде леко под 1.20.

Спадът обаче не бива да се простира отвъд средата на май (когато ще са парламентарните избори), за да можем да говорим, че е в сила описаният още през февруари сценарий.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.