В условията на нисколиквиден български фондов пазар все повече хора поглеждат към привлекателните, по отношение на ликвидност и непрекъснатост, валутни пазари.

Търговията на валутните пазари обаче не е лесно начинание и за да се доближите до това да сте успешен трейдър, ще са ви необходими (но не достатъчни) много знания, умения и практика.

За да подпомогнем търгуващите на валутните пазари, се обърнахме към един дългогодишен трейдър – Димо Димов, ръководител отдел "Международни пазари" в ИП Карол, който отскоро прави демонстрации на клиентите на посредника как се търгува с реална сметка.

Имате ли конкретни правила за влизане и излизане от позиция, поставяне на стоп и какво е съотношението цена-печалба, която целите от сделките си?

Стратегиите ми за търговия са базирани на метода, който ползвам за анализ - вълнова теория (метод на Глен Нийли). Търгувам основно импулси и триъгълници. Търся винаги фигура, която да ми дава добро съотношение риск/потенциална печалба.

Нямам конретно изискване колко трябва да е това съотношение, защото активно управлявам позицията - местя стоповете и правя добавки към съществуващата позиция.

В общия случай търгувам по следния начин - когато заподозра, че се развива дадена фигура, даваща ми критерий за определяне на приемлив стоп (там, където се разваля идеята), аз влизам в съответната позиция още преди да имам потвърждение, че предположението ми е правилно.

Ако фигурата се окаже различна от това, което съм предполагал (трябва да призная, това се случва по-често), аз, логично, губя някакви пари. Ако обаче пазарът се движи съобразно моите очаквания, при всеки един сигнал или потвърждение, при който имам възможност да отворя позиция (отново с приемлив стоп), добавям към съществуващата позиция.

Така може да правя неограничен брой добавки, стига да имам възможност да слагам приемливи стопове. При положение, че общо взето се стремя да търгувам фигури, които водят до импулси (бързо и силно еднопосочно движение), когато успея да хвана подобно движение, аз го правя с голям обем, което при успех води да впечатляваща доходност.

Характерно за този метод е, че аз винаги отварям първоначалната позиция рисковано (без каквото и да е потвърждение, а само базирано на предположение за фигурата). Така, въпреки че често генерирам загуби, мога да натрупам голяма позиция с контрол на риска (т.е. с приемлив стоп) в случаите, когато предполагаемата фигура се окаже действителната.

Алтернативата е да се чака потвърждение, че това е действително фигурата, която съм предполагал, че се развива и чак тогава да се влезе в позиция. Проблемът в случая е, че тогава стоповете обикновенно са далечни и не може да се натовари голяма позиция.

Другото, което правя активно, е да тегля пари от сметката, когато съм на печалба. Достатъчно дълго време съм на пазара, за да знам, че колкото и да е добър един трейдър, търгува ли агресивно, той рано или късно ще влезе в губеща серия и ще загуби голяма част или всички пари по сметката.

Това желязно (за съжаление) правило е валидно, когато не се теглят пари от сметката. Когато се изтегли част от печалбата обаче, шансовете за трейдъра стават доста по-добри. Първо, с изтеглените печалби аз формирам своеобразен буфер, който впоследствие да вкарвам на части обратно в сметката след периоди на губещи серии (когато парите по сметката са намалели драстично) и второ - понеже по сметката остава само част от печалбата, аз търгувам много по-емоционално необременен.

Дори и да загубя част или всички пари по сметката, това не ме притеснява, защото в нея не е целият ми капитал и вече имам буфер, който при нужда обратно може да върне. За важността на това да се търгува без страха от загуба на пари бих припомнил разликата между търговията на демо и на реална сметка.

В първия случай практически всеки може да направи голяма доходност, ако има късмет, във втория случай, дори и да имаш късмета да хванеш пазара, пак може да направиш малка доходност поради страха от загуба на пари (и тук е мястото да се каже, че късмета ще сработва рядко).

Така че по този начин си осигурявам психически комфорт, за да мога да търгувам успешно (търговията е единствено и само психология - хората печелят или губят заради самите себе си). Големият проблем при този стил на търговия е да се натрупа буфер, останалото е по-лесно.

Кои са любимите ви валутни двойки и защо?

Търгувам основно така наречените „мейджъри“ (EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/USD), както и някои кросове на еврото, йената, паунда и австралийския долар (EUR/JPY, EUR/GBP, AUD/JPY, EUR/AUD и др). Обяснението - при мейджърите като най-ликвидни фигурите са най-чисти (което предполага по-лесно търгуване), а при кросовете, от друга страна, движенията са по-силни и с по-голяма амплитуда.

Примерно, печалбата от 1 000% за един ден, която направих по сметката, до която осигуряваме инвеститорски достъп, беше реализирана при EUR/JPY. При мейджърите няма как да се направи подобна доходност дори и с приличен обем на сделката, просто защото амплитудите са по-малки.

Каква е тайната за успех на валутните пазари, където не е тайна, че може би над 90% от участниците са на страната на губещите?

За съжаление, статистиката е вярна. Както вече споменах, ние печелим или губим заради проблеми на нашия характер.

Затова цялото усилие на този трейдър, който иска да бъде печеливш, трябва да бъде насочено към самия него - да анализира какъв тип човек е и да приложи съответната стратегия за търговия, да оценява обективно грешките си и да се опитва да ги избягва, да се стреми да елиминира, доколкото е възможно, търговията под влияние на емоциите (без значение положителни или отрицателни), да следи какво се случва около него и да бъде готов за нововъведения, да има система за управление на паричните потоци към и от сметката и т.н.

За съжаление, няма как да се даде универсална рецепта за успех - изграждането на стила и метода за търговия е нещо строго индивидуално. Ако нещо работи при мен, може би няма да работи при вас и обратно.

Просто всички сме уникални като характер и психология и нямам как да има универсално решение. Но категорично ключът към успеха се крие в самите нас и от нас зависи дали ще го намерим или ще се окажем поредните жертви на статистиката.

По колко часа на ден гледате пазара и остава ли ви време за семейството и приятели? Как разпускате след тежък напрегнат ден?

Естеството на работата ми предполага следене на пазара в по-голямата част на деня. Лошата новина е, че валутните пазари работят 24 часа в денонощие, а всеки от трейдърите знае как, когато има позиция (особенно с по-голям обем), винаги една част от мисълта му е насочена към нея и това как се развива.

Със сигурност съм длъжник в някаква степен на семейството си, защото това не е професия, при която отиваш в 9 часа на работа и си тръгваш в 18 часа. Просто при тези волатилни непрекъснати пазари е възможно да се получат всякакви промени в равките бувално на минути.

Хубавата новина е, че със съвременните технологии задачата на трейдъра се облекчава – единственото, което е нужно, е устройство за търговия (компютър, таблет или телефон) и интернет. Така може да си където и с когото си поискаш и пак да имаш възможност при нужда да реагираш.

Разбира се, никой не може да следи пазара 24 часа, всеки има нужда и от почивка и възстановяване. Начините за това отново са строго индивидуални, но лично аз си почивам, когато гледам филми или спортувам.