ЕС в наши е разделен както никога и освен това няма средства за борба с кризата, счита външният министър на Кипър Йоанис Касулидис.

"Създава се впечатлението, че Евросъюзът е загубил ориентири и връзките между гражданите на ЕС и евроинституциите са под въпрос", заяви Касулидис.

"Съюзът бе създаден с цел икономическо обединение, но това, което наблюдаваме днес, свидетелства, че ЕС не разполага с необходимите инструменти и средства за борба с кризата в еврозоната", допълва още той, цитиран от БГНЕС.

"В своята външна политика ЕС успя в установяването на свобода и демокрация, въпреки че по този път имаше и моменти на застой. В сферата на икономиката обаче успехи няма.

Икономиката стана предмет на раздор между страните-членки, превърна се в ахилесовата пета на Евросъюза, в пречка за икономическата и социалната интеграция в ЕС".

Кипър бе принуден да се обърне за помощ към ЕС, понеже страната се оказа пред банкрут заради дълговата криза в Гърция, с която Островът на Афродита е неизменно свързан - и социално, и икономически.

Водещи кипърски банки се сляха в рамките на финансово преструктуриране, като хиляди вложители изгубиха значима част от депозитите си.

След тежки преговори през март ЕС и МВФ се съгласиха да отделят за Никозия помощ в размер на 10 млрд. евро.

Условията по кредитирането обаче бяха доста по-тежки от тези, поставени на Гърция, Португалия и Ирландия, спасили се от банкрут също чрез кредитиране в "особено големи размери".