Във Великобритания има над 2 400 банкери, които печелят по повече от 1 млн. евро годишно. Техният брой е три пъти по-голям, в сравнение с останалата част от Европейския съюз, пише Huffington Post.

Данните показват, че Великобритания може да се похвали с 14 пъти повече милионери в сферата на финансите от Германия, където те са едва 170, и 15 пъти повече от Франция, където броят им е едва 162.

В Европа има общо 3 175 банкери, които заработват по повече от 1 млн. евро годишно, но ако техният брой се разпредели по държави, ще се види, че 2 436 от тях са във Великобритания, докато останалите 739 са общо за останалата част от ЕС.

Данните, които бяха публикувани от Европейския банков орган, се фокусират върху заплащането на високопоставените банкови служители през 2011 г. като част от проучване за това как новите правила в банковия сектор, като тавана върху бонусите например, биха се отразили на европейските страни.

Таванът върху бонусите в банковия сектор, който влиза в сила от следващата година, ще ограничава бонусите на тези, които получават над 500 000 евро, до размера на тяхната заплата или два пъти, колкото заплатата им, с одобрението на акционерите.

От банкерите, които печелят по над 1 млн. евро годишно, във Великобритания 1 809 работят в инвестиционното банкиране, 85 в банкирането на дребно, 182 в управлението на активи и 360 в други сфери.