Barclays ще обяви колко служители на банката са заработили по над 1 млн. паунда (1.5 млн. долара) през последната година, на фона на призивите за прозрачност. С решението си банката може да се превърне в пионер в сектора.

В годишния си отчет през следващата седмица британската банка за първи път ще разкрие различните нива на заплащане сред своите 140 000 служители, информира FT, позовавайки се на източник близък до банката.

По оценки на анализатори, за между 600 и 700 служители, повечето от които в подразделението за инвестиционно банкиране, ще стане ясно, че са заработили по над 1 млн. паунда през миналата година.

Този ход на банката може да предизвика политически дебати за нивата на заплащане при банкерите, но е част от желанието на председателя на банката Дейвид Уолкър да възстанови наранената репутация на Barclays и да подобри прозрачността.

От Barcalys обявиха преди две седмици, че са намалили общата сума на бонусите за инвестиционните си банкери за 2012 г. с 15% до 1.3 млрд. паунда. Анализатори смятат, че разкриването на стотици служители, които са заработили по над 1 млн. паунда за година, може да превърне банката в пионер по прозрачност при заплащането в банковата индустрия.