Холивуд е създал не един и два филма за пътувания, сега е ваш ред да създадете вашето идеално пътешествие. Независимо дали с най-добрите ви приятели, насаме с половинката ви или пък напълно сами, всеки трябва да преживее истинско пътешествие през живота си.

Но преди да се хвърлите в спонтанни приключения и да вдишате дълбоко от въздуха на свободата, трябва да планирате поне основните функции на пътуването ви. Разкриваме ви най-важните неща:

Едно приятелско пътешествие може да бъде много специално, но най-важното е да сте абсолютно сигурни, че сте на една и съща вълна, че искате да посетите едни и същи места и да си прекарвате дните (и нощите) по подобен начин. В противен случай можете да очаквате много драми по пътя.

Не планирайте маршрута си с точности, а по-скоро грубо. Оставете достатъчно място за спонтанност. В най-добрия случай бихте знаели само дестинацията. А как да стигнете до крайната точка, можете да решавате наново всеки ден.

Дали с кола или с мотоциклет – няма значение, основното нещо е превозното ви средство да е надеждно и в добра форма, както и да имате телефонен номер за спешни случаи под ръка.

Който се погрижи да има всички документи и нужни записки под ръка навреме, после ще има значително по-малко притеснения. Проверете всички изисквания за влизане в страните, които ще посетите, за да си осигурите всички необходими документи, ваксинации и застраховки.

Вземете си основен набор от консервирани храни, вода и готварска печка на газ, дори и да не разполагате с къмпинг през цялото време. Ако останете някъде из пустинята, ще бъдете благодарни за този съвет!

Пътуването с кола може да бъде доста дълго и малко скучно. Създайте разнообразен плейлист, който да си отива с приключението ви и да е идеален за случаите, в които нямате какво толкова да си кажете. Помагат също игри като покер и всякакви игри с карти.

Когато планирате дълго пътеване, не забравяйте за факта, че ще отсъствате от дома си. Помислете за близък приятел или член на семейството, който ще бъде наблизо, докато вие отсъствате, за да може да ви помогне в кризисни случаи.

Колко дълго ще бъде пътуването ви зависи най-вече от маршрута. Три седмици са идеално време, в което можете да се насладите на всичко, което искате да видите. Който бърза, обичайно прави повече грешки.

Основното правилно за пътуване е да не планирате прекалено много неща! Ако бързате да видите всичко, което искате, няма да можете да се насладите на миговете и да видите всички останали красиви неща около вас. Пътешествията трябва да бъдат спонтанни!

Не изчислявайте бюджета си твърде стриктно. Често дневният бюджет се използва в приблизително равни части за следните четири неща: настаняване, разглеждане на забележителности и транспорт, храна и други. Който провери предварително колко ще струва настаняването, може да си направи груба сметка.

Все още се нуждаете от навиване? Спомнете си думите на Марк Твен: "След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте".