Легендарният портфолио мениджър Джон Поулсън все още не е загубил вяра в златото, въпреки срива в цената на благородния метал. Станал известен със залозите си за развитие на ипотечната криза през 2008 и 2009 г., Поулсън търпи сериозни загуби през последните години.

Една от най-сериозните е свързана с големия залог на Поулсън върху златото. Очакванията му за инфлация вследствие на политиката на печатане на пари на Фед, която да доведе до поскъпване на метала, все още не са се материализирали.

„Въпреки че Фед печата пари в големи размери, налице е много ниска инфлация. Хората, купували злато в очаквания за такава, загубиха търпение“, коментира Поулсън по време на пресконференцията Delivering Alpha, представена от CNBC.

„Бих казал обаче, че рационалността зад държането на златото все още не е изчерпана. Последствията от печатането на пари ще се усетят и инфлацията ще стане реалност, просто е трудно да се прогнозира кога точно“, коментира специалистът.

Въпреки значителните загуби от залозите в злато, фондовете на Поулсън се представят относително добре през тази година. До голяма степен това се дължи на възстановяване на имотния пазар.

Според портфолио-мениджъра възстановяването на имотния пазар в САЩ е реално.

„Пазарът на имоти е намерил своето дъно“, коментира Поулсън. „Все още не е късно хората да се включат на него. Смятам, че покупката на имот е най-добрата инвестиция, която индивидуалният инвеститор може да направи. Достъпността на домовете все още е при исторически най-високата си стойност“, допълва още той.

Като цяло обстановката за сделки по сливания и поглъщания остава добра, според мениджърът.