Дебатите по бюджета ще ги проведем, защото сме категорично против. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Призовавахте ни да си отидем в мир през февруари, ние си отидохме, подадохме оставка. Тогава вие говорехте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата. Безспорен факт. Ясно е, че това, което е видимо, не го признавате, това си ваш проблем. Убеден съм, че ако вие не чуете това, което ви казват хората, тези, които са против вас, а те са много, ще вкарате държавата в тежка ситуация. Достатъчно много са. Вземете това, което сте говорили през февруари, не е нужно да философстваме, добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Каква е тази нервна система, удивлявам се на вашите възможности, обърна се Борисов към БСП и ДПС.

"Вие ще разделите държавата така, че след това ще има проблем. Дълбоко уважавам мнението и гласоподавателите на всяка една партия. Изходът са предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората. От ГЕРБ ще го направим, гарантирам.

Ще се съобразяваме с това, какъвто и да е резултатът. Оттук нататък си е ваше право да вземете каквото и да било решение. Апелирам към мъдрост, ако можете да я проявите. Ако не можете, такива скандирания чух сутринта, че не знам как всеки ден идвате на работа“, заяви Борисов.

"Имате шанс още да останете в позицията си на уважаван човек", обърна се Борисов към Пламен Орешарски. Ваше право е кой път ще изберете. Достойнството е най-важното от всичко, добави Борисов. Предсрочни избори и след това ще има по-голяма представителност в парламента. И трябва да излъчим управление, или да излъчите управление, за да се нормализира страната, каза още Борисов. Той обвини управляващите, че плащат на тези, които протестират пред дома му.

Местан: Да на пианото, не на павето

Провокиран от думите на Борисов, колегата му Лютви Местан направи емоционално изказване, наблягайки на факта, че от ГЕРБ се бият в гърдите заради подадената оставка, но тя станала само няколко месеца преди края на мандата им. Сега това се искало от кабинета едва няколко дни след началото на работата му.

Лидерът на ДПС посочи, че след вторник вечер протестите са с променено лице, която има два символа – „единият е пианото, другият павето. Да на пианото, не на павето, това трябва да кажат всички”.

Политикът обвини партията на Борисов в „добре организиран опит актуализацията на бюджета да се представи като опасност за българския национален интерес, предаде bTV. „От дни захранвате обществото със страхове за 1 млрд., който трябва да се връща. Колко дълг емитирахте за 3 години и няколко месеца – над 4 млрд. плюс близо 4 млрд. фискален резерв. 8 млрд. общо струва управлението ви на гражданите – за да ги плашите днес с 1 млрд. дълг”.

Местан дори изрече думите „кабинетът „Орешарски” трябва да си отиде още утре”, но само за да обясни защо това не бива да става - защото той бил проблем за "хората от тефтерчето". „Този кабинет е първият, зад който не стои ясно парламентарно мнозинство –това е риск, поставя под съмнение легитимността. Но и Орешарски, и министрите бяха наясно с този дефицит и по-лесното бе да откажат и да се върви към нови избори. Избрахме по-трудното – да съставим правителство”.

Председателят на ДПС изтъкна, че „бумеранг ще настигне всеки, който прибягва до двойните стандарти”. Това бе казано поради факта, че две години ГЕРБ подкрепяли „Атака” и с „разтопени от кеф лица ръкопляскаха на Сидеров – и Борисов, и министрите, сред които и сегашният президент – на видео записите се вижда всичко, спомнете си”.

Станишев: Без ултиматуми!

Ние сме готови за диалог, в това число с най-голямата група в този парламент, но първото условие е да признаете резултатите от изборите и да си вършите работата. Това каза от своя страна по посока на ГЕРБ лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той подчерта, че и премиерът Орешарски, и партиите, които подкрепят правителството, били готови на разговори, но не с ултиматуми. „Дайте да разговаряме, но първото условие – спазване на правилата на демокрацията. Демокрацията е такава, че българските граждани взеха решение. Най-лесното е Пламен Орешарски да подаде оставка. Нова това ще консолидира целта на Цветанов в ГЕРБ. Ние да имахме група от 97 депутати в миналия парламент, Боже мой, колко безобразия на ГЕРБ нямаше да бъдат допуснати”, коментира Станишев.

В протеста имаше вклинени много провокатори. Има информация за активисти на ГЕРБ, от Перник, от Пловдив, които са участвали в това. Това е политически въпрос, на който дължите отговор, каза още червеният политик.