Издръжката на домакинствата в България запазва относителното си равнище през последното тримесечие. Това обаче се дължи на сезона, а тенденцията за поскъпване на живота продължава и няма как да бъде компенсирана, освен чрез адекватно повишение на доходите, посочи Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

На пресконференция днес Институтът ще представи последните данни за издръжката на живота в България през месец юли. Предмет на изследването е бедността в страната.

„През второто тримесечие има сериозен спад на цените на зеленчуците, но на годишна база – ръст от 15 процента“, съобщи Иванова.

„49.2 процента от доходите си харчим за хранителни стоки, 50.,8 – за нехранителни. Много висок дял имат разходите за хранителни стоки. Осветление, отопление и енергия, както и транспорт, също имат огромен дял в издръжката на живота“, уточни В. Иванова пред БНР.

Според последните данни на Института за март 2013 г., за да оцелява без лукс, да се храни и облича според нормалните български стандарти за 4-членно домакинството от двама възрастни и две деца са необходими около 2200 лв. на месец. Сметките за март на института показват, че за пет години животът е поскъпнал с около 26%.

Според доклад на Европарламента, ако едно домакинство отделя над 10% от бюджета си за енергия, то се счита за енергийно бедно и има нужда от държавна помощ. Последните данни на Националния статистически институт, които са за 2011 г., показват, че в тази категория попадат на практика почти всички българи.