Съдът в Ню Йорк постанови присъдата си срещу 35-годишния Анди Ашкар, бивш продавач в магазин за хранителни стоки, който присвои с измама от свой клиент лотариен билет, спечели 5 милиона долара. Той получи максималната възможна присъда - 25 години затвор.

Преди седем години, Анди Ашкар работи в малък магазин за хранителни стоки, собственост на родителите му.

Когато осъзнава, че един от редовните му клиенти на име Робърт Майлс е победителят в лотария с джакпот 5 милиона долара, той успява да го убеди, че е спечелил само 5 хиляди и предложил веднага, без забавяне, да осребри билета, при условие, че хиляда от тези пари ще получи магазинът. Майлс се съгласил и щастлив се прибрал вкъщи.

Ашкар чакаше няколко години - до последните дни, когато законът позволява да получи парите, за да заяви билета. Пред организаторите той уверил, че чакал толкова дълго, за да се увери, че любимата му го обича истински и едва след това да ѝ съобщи, че вече са богати.

Въпреки това, организаторите на лотарията се усъмняват, след като не могат да получат информация за прости неща, като например кога и как Ашкар си е купил билета.

Още по- подозрително е, че той настоява за анонимност и е готов дори да сподели солидна част от наградата за това. В резултат организаторите се обръщат към полицията да проведе разследване.

Ашкар наистина играеше ва банк: освен собственото си бъдеще, той рискува и сигурността на семейството си. Неговият баща и брат му също бяха заподозрени за кражбата.

При обявяването на присъдата съдията отбеляза, че годишният доход на Ашар е бил 150 000 долара- това е много повече, отколкото на истинския победител, който работел за в къща, близо до магазина. Според законите на щата за престъпления се наказват с от 8 до 25 години затвор. Ашкар ще излежи четвърт век.

Адвокатът на потърпевшата страна заяви, че е доволен от присъдата:

"Майлс чакаше този ден дълго време. Тази история трябва да послужи като добър урок за нашето общество - ние няма да толерираме измамата и алчността ".

Майлс, който каза, че не храни лоши чувства срещу Ашкар, скоро ще трябва да получи наградата си от 5 милиона долара.