Поне 13 лв. ще ни спести намаляването на цената на тока от 1 август, показват сметките. Сумата е валидна за клиенти, които не разхищават електричество и по принцип плащат по-ниски сметки, уточнява вестник "Стандарт".

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателното решение за новите тарифи, които ще влязат в сила от четвъртък. Според първоначалния план цената на дневния ток трябва да падне между 4.12 и 4.50% при различните ЕРП-та.

За нощната енергия предложеното намаление е от 3.43 и 6.82%. Ако тарифите бъдат одобрени окончателно в този си вид, от 1 август 2013 г. до 30 юни 2014 г., докогато ще действат новите цени, по-пестеливите домакинства ще платят с около 13 лв. по-малко спрямо сега действащите тарифи.

За абонатите, които разхищават тока или пък се отопляват с електроуреди, икономията ще е в пъти по-голяма, но те плащат и значително по-високи сметки заради голямото си потребление. При някои от тях спестените пари могат да надхвърлят и стотачка, показват изчисленията.

Намаляването на цената на тока обаче може да доведе до редица проблеми по цялата верига от производство през пренос и доставка до потребителите, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него намаляването на нормата на възвръщаемост на предприятията, които са правили инвестиции с кредити, ще го доведе до невъзможност да обслужват тези заеми.

От друга страна, свалянето на нормата за загубите на ЕРП-тата ще ги накара да намерят липсващите пари от другаде. Това ще са ремонтните програми, чрез което може да се стигне до повече аварии, става ясно от думите на Тасев.