Актуализацията на бюджета за тази година е водещата тема в дневния ред на Народното събрание днес. Парламентът ще я обсъди на второ четене. Промените предвиждат емитиране на нов дълг в размер на 1 милиард лева за социални плащания и разплащания с бизнеса. От БСП обявиха, че ще предложат обсъждането да се предава пряко по БНР и БНТ.

С актуализацията на бюджета се увеличава дефицитът от 1.3% от БВП на 2%. Коригира се и ръстът на икономиката от 1.9% на 1%. Предложенията на второ четене предвиждат 160 млн. лв. за разплащане с бизнеса, 40 млн. лв. за социални плащания за хора с увреждания и 85 млн. лв. за енергийни помощи. Ще бъдат отпуснати и допълнително 40 млн. лв. за ваучери за храна през 2013 година.

Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова обяви и допълнителните предложения на БСП за второ четене:

Увеличаване на парите на децата с увреждания от 189 на 217 лева. Това увеличение ще засегне 22 000 деца с увреждане. Ние ще настояваме при дебатите за второ четене на бюджета да се намери механизъм в НСТС от 1 октомври да се увеличи минималната работна заплата. Очакваме до края на годината да бъдат освободени 32 158 лица. Ще настояваме правителството още сега да предприеме мерки чрез увеличаване с 8 млн. лв. на средствата за заетост взети от резерва за непредвидени и неотложни нужди 286 млн.

От ГЕРБ се обявиха против актуализацията, но ако бюджетът се актуализира поне това да стане само с 200 млн. лв. за социални мерки, вместо с 1 млрд. лева, съобщава БНР.