Бившият редник Брадли Манинг, който предаде над 700 000 секретни американски дипломатически и военни грами на сайта Wikileaks, може да получи до 136 години затвор. Това съобщи BBC, като се позова на източник от военните кръгове в САЩ.

Вчера американски военен съд призна Манинг за виновен по 19 обвинения, но не и по основното - за "подпомагане на врага", което можеше да му донесе доживотна присъда.

Още днес съдът във Форт Мийд, щата Мериленд започва заседания, след които ще бъде определен общият срок затвор за 25-годишния военнослужещ. Той може да бъде изпратен зад решетките за десетки години, но ще има право на предсрочно освобождаване, посочва БТА.

Wikileaks, който публикува секретните документи, предоставени й от Манинг, заяви, че присъдата му "виновен" представлява "опасна проява на екстремизъм в областта на националната сигурност от администрацията на Обама".

По-късно от посолството на Еквадор в Лондон, където е получил убежище, основателят на Wikileaks Джулиан Асандж нарече Манинг "герой" и окачестви присъдата му като "опасен прецедент."

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" съзря в присъдата "опасна заплаха за бъдещето на разследващата журналистика".