Управляващи и опозиция влязоха в спор в пленарната зала за намаляването на приходната част в бюджета. Според ГЕРБ кабинетът не си поставя достатъчното амбициозни цели за величаване на събираемостта.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че общият недостиг в социалната сфера е в размер на 40 милиона лева, колкото е предложената актуализация. От БСП и ДПС посочиха, че се очаква неизпълнение на приходите с един милиард лева до края на годината, съобщи БНТ.

Георги Кадиев от левицата дори допусна, че може да се наложи втора актуализация на бюджета. Според него ще бъде истински героизъм, ако финансовото министерство сведе неизпълнението на приходите до 500 милиона лева.

"Имаме ускорено според последните прогнози, с които разполагаме увеличение на БВП както в номинално, така и в реално изражение. И тогава питам след като сме успели с близо 500 милиона да увеличим ДДС от 2011 в 2012г., след като с близо 300 милиона сме успяли да увеличим постъпленията от акциз от 2011 до 2012г., след като имаме по-висок номинален ръст на БВП 2013 спрямо 2012г.. не два милиарда, както е растял преди, а 2 милиарда и 600 милиона, защо не предвиждате никакъв ръст в приходите", изтъкна Владислав Горанов - депутат от ГЕРБ.

"Прогнозата на двете агенции: НАП и митници е за дупка в приходната част само по техните дейности - един милиард. Правителството налага много тежък план в резултат и на сериозни промени, реорганизации по отношение на вътрешнообщностната търговия и други механизми за неплащане на ДДС и акцизи, намалява тази дупка като прогноза на половин милиард. Значи 500 милиона трябва да бъдат наваксани. Това трябва ясно да се каже. Виждам много метаморфози и те ще проличат в днешния ден много ярко. Хора, които 4 години- политици, държавници замразиха всички социални плащания- пари за майчинство, пари за хора с увреждания, пенсии- сега изведнъж се превърнаха в най-социалните хора", заяви Сергей Станишев - председател на БСП.

Вчера бюджетната Комисия не прие предложеният от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лв. Прието беше предложеното от Корнелия Нинова от Коалиция за България увеличение на месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания с 28 лева.

Очаква се с гласовете на БСП и ДПС проектът да бъде приет, депутатите от ГЕРБ са против актуализацията, а от "Атака" гласуваха с "въздържал се" на първото четене.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще излезе с позиция относно актуализацията на бюджета след като приключат дебатите в Парламента. Управляващите коментират, че евентуално вето би било прецедент.

Като втора точка от днешното пленарно заседание е предвидено депутатите да обсъдят лятната си отпуска.