Кметът на американския град Сан Диего Боб Филнър, който е подложен на все по-голям натиск да подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз, има право градът да плати за неговата съдебна защита, защото не бил обучаван за това как да се държи на работно място, е заявил неговият адвокат.

Частният адвокат на Филнър Харви Бергер е изпратил писмо до Градския юрисконсулт Джан Голдсмит, че град Сан Диего е задължен да осигури обучение с цел предотвратяване на сексуален тормоз на всички мениджъри в администрацията на града до шест месеца, след като започнат работа.

"Градът не е провел такова обучение на г-н Филнър," пише Бергер в писмото. "Всъщност, по моя информация, такова обучение е било насрочено да се проведе, но обучаващият еднолично го е отменил и така и не е насрочил нова дата за обучението на кмета (и други.)"

Филнър, който е бивш конгресмен, беше избран за кмет на Сан Диего през ноември 2012 г. Бергер пише в писмото, че Филнър никога не е получавал обучение с цел предотвратяването на сексуален тормоз, когато е бил конгресмен от района на Сан Диего в периода 1993-2012 г.

Той също така добавя, че "ако трябва да се търси някаква съдебна отговорност, градът почти сигурно ще бъде отговорен за това, че не е предотвратил сексуалния тормоз.'"

На 22 юли Айрин Макомрик заведе дело за сексуален тормоз срещу Филнър и града, обвинявайки кмета в това, че я е молил да работи без бельо, просел си целувки, казвал й, че иска да я види гола и я стискал за главата, докато й шепнел в ухото.

От тогава седем други жени обвиниха публично 70-годишният демократ в опипване и друг вид неприлично поведение. Филнър се извини и каза, че ще излезе две седмици отпуск от 5 август, за да се подложи на интензивна терапия.

По-рано тази седмица кметството на Сан Диего отхвърли молбата на Бергер за финансиране на съдебната защита на Филнър и дори заведе дело срещу кмета във Върховния съд на Сан Диего, с което ще му търси персонална отговорност за евентуални съдебни обезщетения, които градът може да се наложи да плати заради неговите действия.

Миналата седмица председателят на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси заяви, че Филнър трябва да потърси помощ и сравни поведението му с това на бившия конгресмен и настоящ кандидат за кмет на Ню Йорк Антъни Уийнър, който е замесен в скандал с изпращането на неприлични снимки по интернет.