След като юли е вече в историята и повечето консолидирани отчети са факт, време е да погледнем какво можем да очакваме през август от индекса на сините чипове SOFIX.

Август традиционно е един от най-добрите месеци за борсата през годината (поне в исторически план). През последните 12 години средното повишение на индекса през осмия месец на годината е възлизало на 3.84%.

Това, което е положително и може да изиграе ролята на катализатор за по-нататъшното му добро представяне, е позитивнотото като цяло възприемане на консолидираните отчети.

Индексът е изключително близо до най-високите си нива за последните близо три и половина година.

Възходът му не успява да се спре от политическото напрежение в страната, което свидетелства за увереността на инвеститорите в наличието на по-нататъшен възходящ потенциал.

Още един положителен катализатор е повишението на водещите световни индекси до нови рекордни нива. Близки до исторически най-високите си стойности са и много от водещите европейски индекси.

В същото време потвържденията от централните банки по света, включително и последните от ЕЦБ, най-вероятно ще инициират допълнителен прилив на капитали към световните пазари. В търсене на доходност е налице среда и предпоставки нашият пазар да бъде забелязан от спекулативни капитали.

Фактът, че сме на четвърто място по ръст от началото на годината в световен мащаб (изоставайки само с 1% зад третия в класацията), е още един фактор, който може да постави пазара ни, въпреки всичките му дефекти, в радара на най-големите спекуланти.

Това, което можем да очакваме през август и което би могло да е катализатор за по-нататъшно повишение на индекса към психологическото ниво от 500 пункта, е прехвърлянето на ръста към изоставащите компании.

Много е вероятно инвеститорите, и особено закъснелите с включването си, да пренасочат своя интерес към позициите, поскъпнали с много по-слаби темпове, където да търсят възможност за догонване.

От техническа гледна точка се дават разнопосочни сигнали, като 50-дневната му средна величина е едва на 4.5% от настоящата му стойност, а спрямо 200-дневната си пълзяща стойност той е отдалечен на цели 17.4%.

Тоест възможно е да станем свидетели на известно връщане или корекция при бързо достигане на ключовото ниво от 500 пункта през август.

Известно влошаване наблюдаваме и от фундаментална гледна точка, като след изнесените консолидирани отчети съотношението цена-печалба на индекса се повишава до близо 8, в сравнение с малко над 7 в средата на юли. За сравнение в началото на май съотношението бе на нива от около 5.5.

Повишава се и друго ключово съотношение – цена-счетоводна стойност до близо 1, в сравнение с 0.9 в средата на миналия месец и 0.75 в началото на май. Обикновено съотношение под 1 се приема за подцененост.