През настоящия месец очаквам обект на търговия да останат компаниите, отчели най-добри резултати към края на второто тримесечие, както и тези, раздаващи дивиденти. Подценените дружества на Българската фондова борса (БФБ) не са малко, но повечето от тях остават незабелязани на фона на общата икономическа атмосфера в страната, коментира за Profit.bg Стефан Силянов, експерт Управление на риска в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

Погледнат назад във времето, август се характеризира с нарастване на ценовите нива. През последните 5 години, а и непосредствено преди финансовата криза, SOFIX отбелязва повишения през този месец, като само през 2011 година отчита спад. Очаквам тенденцията на повишение през август да се прояви и през 2013 г.

Започналият от началото на годината възходящ тренд може да се счита за основание нарастването да се запази в краткосрочен план. Към момента политическата обстановка не оказва особено влияние на пазара на акции, но определено въздейства върху продажбите на държавни ценни книжа, както и на вторичния пазар на ДЦК. Типично за август, месецът е изпълнен с летни отпуски, което предполага, че не се очаква да има събития, които да окажат съществено влияние на борсата в една или друга посока. Ето защо мога очаквам, че предвид оптимизма на пазара, тенденциите ще се запазят.

Евентуални повратни точки биха били неочаквани политически или граждански решения, неоснователно надуване на балон в някои позиции, данните за БВП за второто тримесечие на годината, ключови решения на компании в страната и други.

Предстоящите отписвания на някои от успешните публични дружества благоприятстваха за осигуряване на свободен паричен ресурс и повишаване на ликвидността. Бичият тренд позволи на борсови играчи да постигнат висока доходност от своите инвестиции и да раздвижат оборотите в други подценени акции. Това бе причина да се отключи апетитът и на по-консервативните инвеститори.

Положителен знак за запазване на възходящия тренд на борсовите индекси остава и възприетата от не едно дружество политика на обратно изкупуване на ценни книжа.

В средносрочен план очаквам корекции при SOFIX, предвид бързия и сравнително висок ръст от началото на годината. В подценените позиции повишението на индекса е основателно и не следва да претърпи промени скоро. Евентуално въздействие върху пазара биха имали ликвидни публични компании, обявили търгови предложения и надценяване на определени акции. Корекция може да се наблюдава и предвид нестихващото недоволство към управляващото правителство, но по-вероятно е това да не се случи през този месец, а да ескалира през есента.

* Материалът е с информационно-аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.