Сред тъмносиния лед на залива Ардли в Антарктида доскоро можеше да се види тайнствения силует на яхта. И това не са останки на минали времена, а най-съвременната бразилска яхта Mar Sem Fim.

Mar Sem Fim (“Безкрайно море”) претърпя корабокрушение, потъна и остана прикована в ледовете на 7 април миналата година.

Яхтата, принадлежаща на бразилския журналист и предприемач Жоао Лара Мескита, бе управлявана от четири екипа, снимащи документален филм за антарктическото крайбрежие. Силният вятър от над 100 км/ч преобръща морския съд от едната страна на другата, „като в полудиво родео“, разказва после един от членовете на екипа.

Така яхтата се оказва в ледена клопка и за късмет на корабокрушенците- те са спасени след три дни в ледените води от чилийски военен кораб.

Жоао Лара Мескита също е на яхтата, която потъва на 10 метра и остава скована в ледовете. До началото на 2013 г. нейният корпус можеше да се види от повърхността като странен силует във водите.

Когато времето отново позволи, собственикът на яхтата се върна на мястото с водолази и подемни устройства, които с помощта на въздушни балони започнаха да издигат кораба към повърхността. Гледката на акцията бе наистина впечатляваща.

Когато яхтата отново изплува на повърхността, тя е върната на буксир на брега.

Тя има застраховка, възлизаща на 700 000 долара, но повреденият корпус и дългото стоене под водата (близо година) вземат своето. Mar Sem Fim не може да бъде разрушена.

Тя остава закотвена на брега и може би щеше да е много по-живописна като морско чудовище сред водите на Антарктида.