В представения днес редовен месечен доклад Европейската централна банка представи нови, по-ниски прогнози за икономическото развитие в еврозоната през тази, следващата и през 2015-а година.

Проучването на професионалните анализатори към ЕЦБ показва, че БВП на еврозоната ще се понижи с 0.6% през настоящата година спрямо предишната прогноза от месец май за понижение с 0.4%. За 2014 година ЕЦБ очаква икономически растеж от 0.9% (под прогнозата от май за растеж с 1%), а за 2015 година се очаква повишение на БВП с 1.5% (под прогнозата през май за растеж с 1.6%).

ЕЦБ понижи и прогнозите за инфлацията (HICP индекса) в еврозоната през настоящата година до растеж с 1.5% спрямо прогнозата през май за повишение на годишната инфлация с 1.6%. Има понижение на прогнозата за инфлацията през 2014-а година до +1.5% спрямо +1.6% при предишното проучване на ЕЦБ през май, като за 2015 година беше запазена прогнозата за повишение на инфлацията с 1.8%, съобщава БНР.

Според последното проучване на ЕЦБ рисковете за повишение на дългосрочната инфлация в региона над нивото от 2% са се понижили до 46% спрямо 50% при предишното проучване през май.

ЕЦБ запази без промяна прогноза за ниво на безработица в еврозоната от 12.3% през настоящата година, но повиши прогнозите за безработицата до 12.4% за 2014 година (от 12.2% прогноза през май) и до ,8% през 2015-а година (от 11.6% прогноза през май).

Централната банка посочи, че последните показатели и проучвания показват, че има колеблива икономическа стабилизация в еврозоната. Банката отново каза, че вижда бавно икономическо възстановяване през втората половина на настоящата година и бавен растеж през 2014 година.

В своя редовен месечен доклад Европейската централна банка подчерта, че очаква лихвите да останат в текущото ниско или в по-ниско ниво (визирайки основната репо лихва от 0,5%) за "продължителен период". ЕЦБ посочи, че паричната и кредитна динамика в еврозоната остава потисната.